Димитър Иванов: Първо арестуваме, после събираме доказателства

София /КРОСС/ Не мисля че има срив на правовата държава , но тя се гради бавно през последните години. Това каза в предаването "Свободна зона" на ТВ+ Димитър Иванов, който е бивш служител в сферата на "Сигурността". По думите му, у нас процесът на господството на закона и доказването на виновността е затормозен от партийно политическото разделение и от дефицита на елит и лидери. "При нас има нестабилност и мобилност на елита и лидерите. Продължителността на техния лидерски или елитарен живот е много къса, поради което не могат да бъдат пример за подражание, а лидер който няма последователи не е лидер", коментира Иванов.

В отговор на въпроса защо пуснаха Маргините, Иванов коментира, че това е интересен случай от гледна точка на това, че когато не си готов да скочиш, не казвай "А". Според него е обърнат технологичният процес. "Първо арестуваме, после събираме доказателства. Не може едно дело с такива ясни обвинения 5 години да се води и да нe можеш да напишеш мотиви. Не бива да се образуват дела без доказателства и да се извършват произволни арести, само защото има косвени данни", обясни Иванов и добави, че методът на създаване на обществена нагласа може да бъде успешен в кварталната организация, но съдът не може да се води по обществена нагласа.

Според него това дали ще оправдаят Маргините и по другите две дела или не, е абстрактно понятие. Въпросът е, че се руши авторитетът на МВР и прокуратурата, а това ще има дълготрайни последствия.
Иванов коментира още, че акции на МВР се обявяват за операции с гръмки имена, когато имат общонационално значение. Когато са арестувани 4-ма или 5-ма души в Плевен, например и общият обем на престъпна дейност е 15 хил.лв, въобще не бива да се съобщава.

Иванов поясни, че в системата на МВР, когато е била структурирана правилно, а не както е сега - 7 специални служби на 4 подчинения, тогава е имало Електронно изчислителен център, който е дал добър интелектуален продукт. Сегашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е започнал кариерата си малко преди 10 ноември именно от този център, разказа Иванов. "С две думи - г-н Цветанов повтаря недобрия опит на много от политиците - рязко скача от ниска длъжност на много висока. Но от друга страна е трудолюбив и това показват някои от резултатите, но сама птичка пролет не прави", коментира бившият МВР служител. "20 години системата се разгражда под лозунга да сменим лошите с добрите, понижават се оперативните възможности на системата. Лоши полицаи има във всяка система, въпросът е, че сега добрите са много малко". Иванов защити тезата си, че полицията не може да действа на основата на импулс, предположение, симпатия. "Там, където се решава човешкият живот, не може да има харесване или нехаресване и това е основната слабост на закона сега", смята Димитър Иванов. "Съдът не може да бъде вкаран в никакъв калъп от този, който по конституция няма право. Всякакви опити на МВР да влияят на съда, са обречени на неуспех".

Експолицаят не подкрепя идеята за извънредни съдилища и твърди, че нашата система е достатъчно мощна дори и в това състояние, особено ако ДАНС се ръководи правилно и се създаде ефективност.

/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа