Нерационалното хранене причинява рак

София /КРОСС/ Около една трета от раковите заболявания са резултат от нерационално хранене. Неправилната обработка на някои видове храни и злоупотребата с тях могат да доведат до натрупване на канцерогени, предупредиха онколози и специалисти по хранене на националния семинар "Знанието е здраве", предава националното радио.

Високата температура в тигана или печенето на червено месо върху жар, водят до образуването на канцерогени, твърди националният консултант по хранене и диететика проф. Стефка Петрова.

 

Не е препоръчително да се готви на открит огън, тоест на грил, посочва тя.

Ако това е основният ви подход при приготвянето на храната рискът за вас ще е много по-голям, отколкото ако задушавате месото. Внимавайте обаче с олиото.
Когато се консумира много слънчогледово олио, което съдържа N6-мастни киселини, това увеличава сърдечно съдовия риск и канцерогенния риск, предупреждава проф. Петрова.
Внимавайте и с протеиновите диети, съветва още тя.

 

Високият прием на белтък крие риск от увеличаване на раковите заболявания. Каква по-рискова диета от тази, при която се приема само месо, само белтък и вода и нищо друго, в продължение на дълго време., добавя проф. Стефка Петрова.

 

Хубаво е да се консумират бобови растения поне два пъти в седмицата, защото пазят от рак на яйчниците, гърдата и простатата. Протектори срещу тумори са и всички плодове и зеленчуци.

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа