Осъден за брутално убийство моли за намаляване на присъдата

Варна /КРОСС/ Апелативният съд във Варна разгледа днес жалбата на 22 годишния Хасан Хасан от Шумен, осъден на 17 години затвор за убийството на 72 годишния Марин Демиров от с.Илия Блъсково, извършено в съучастие с Димчо Димитров през 2008 година. През април тази година Шуменският окръжен съд призна вината на Хасан и на година по-малкия му съгражданин Димчо за умишленото убийство на стареца от с. Илия Блъсково. Димитров е с присъда 15 години "лишаване от свобода", а двамата дължат солидарно 30 000 лева обещетения на близките на убития Демиров.

Пресслужбата на съда припомня, че престъплението било извършена почти в края на ноември 2008 година. Хасан и Димчо научили от внука на дядо Марин, че старецът държи пари в къщата. Двамата нахлули в дома му, но Демиров оказал съпротива. След като сломили силите на възрастния мъж, Хасан започнал с юмруци и удари в главата и гърдите да го принуждава да посочи къде е скрил парите. Старецът категорично отказал и с това предизвикал нова поредица от удари по цялото тяло. Нападателите нямали милост. Свестили дядо Марин с вода и продължили изтезанията, за да научат къде са парите му. Оставили смазания старец безпомощен на земята и си тръгнали само с 10 лева, които намерили под мушамата на масата. Ден - два по-късно съседи открили мъртвия човек. Експертиза установила, че Демиров починал от измръзване, а множеството травми по цялото тяло и счупените ребра му попречили да се придвижи и да потърси помощ.

Адвокатите на Хасан днес поискаха младият мъж да бъде оправдан, тъй като според тях присъдата се мотивирала само с показанията на Димчо Димитров. Защитата настоява и за преквалификация на престъплението, което според тях е грабеж.
Варненският апелативен съд ще се произнесе в срока, предвиден от закона.

/АС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа