Осъдиха 5-ма членове на престъпна група за трафик на жени

Варна /КРОСС/ Варненският окръжен съд отново призна вината на Константин Костов, Ясен Янев, Иван Иванов, Сергей Иванов и Камен Костов затова, че от края на 2001 година и до 2007 година създали престъпна схема за набиране на момичета, които били принуждавани да проституират в различни клубове във Варна и в курорта "Златни пясъци".

Всеки един от тях получи различни по размер ефективни наказания и глоба от по 100 лева, както за участието си в престъпната група, така и за трафика на всяко едно от момичетата, жертви на престъпленията. Съдът им присъди да изтърпят най-голямото от наложените наказания. С най-голяма присъда от по 3 години затвор, който да бъде изтърпян при общ режим в затворническо общежитие са организаторите на престъпната група Константин Костов и Ясен Янев. Останалите трима от организираната група ще понесат наказания в размер на 2 години и половина "лишаване от свобода" и по 100 лева глоба.

В края на януари миналата година ВОС им присъди общо 30 години затвор и общо 26 000 лева глоби, след като призна вината им както за склоняването на жертвите към проституция, така и за трафика им, организиран от престъпната група. Третата съдебна инстанция обаче намери противоречие в диспозитива на присъдите и мотивите на съда за всяка една от тях, и върна делото отново на първата съдебна инстанция.
За втори път в рамките на година и половина петимата се възползваха от привилегията на съкратеното съдебно следствие, признаха вината си за престъпните деяния и се отказаха от гледане на делото по общия ред. Днес съдът отново им присъди наказания под минимума, предвиден от закона и ги оправда по обвиненията да са склонявали момичетата към проституция и блудствени действия. ВОС призна вината на Константин за трафика на 8 момичета, а на Ясен за набирането на 6 от тях, които организирал в различно съучастие с Константин и с другите мъже. Двамата създали престъпната група в края на 2001 година, като включили в нея само "доверени" хора. Целта им била да набират момичета, които били мотивирани по различни начини да проституират за тях. Двамата лидери привлекли на работа първо Иван, след няколко години Сергей, а най-късно към групата се присъединил Камен. Престъпленията ставали под прикритието на клубове за масаж във Варна и на "Златни пясъци". Момичетата "работили" в клубовете за масаж "Криси" и "Ели", а договорите с тях били сключвани от името на фирмата "Я+К" ЕООД, собственост на Константин и на Ясен. Двамата осъществявали строг контрол и подчинение на всички участници в престъпната схема. Клиентите били набирани по обяви във в-к "Позвънете", както и чрез разпространявани по заведения флаери и визитни картички. посредници ставали и таксиметрови шофьори, които отвеждали клиентите до момичетата.
Днес съдът призна вината на Иван за трафика на всичките 8 жени, които заработвали в клубовете за масаж и го оправда затова да ги е склонявал към проституиране. Това е бил човекът, който организирал, наблюдавал и контролирал работата и отчитал парите, спечелени от момичетата в клуб "Криси" на ул. "Цани Гинчев" във Варна. Сергей имал същите отговорности, но за клуб "Ели", който действал пък на ул."Ген. Скобелев". Съдът призна вината му за трафика на 4 от жертвите на престъпления. Сергей, Иван и Камен ще изтърпят най-тежките от наложените им наказания - всеки един от тях по 2 години и половина затвор и по 100 лева глоба. Днес съдът призна вината на Камен за трафика на 5 от момичетата, работили в клубовете за масаж.
ВОС зачита и ефективният престой в ареста на всеки един от осъдените лица, които имат изтърпени по 12 и повече месеци в местата за лишаване от свобода. С нарочни определения ВОС потвърди паричните гаранции в размер на 10 000 лева за Ясен Янев, на 3000 лева за Константин Костов, на 2500 лева за Иван Иванов и 300 лева за Камен Костов.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд в 15 дневен срок.

/КП/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа