Краят на делото САПАРД наближава

София /КРОСС/  Защитата на Марио Николов поиска прекратяване на делото за злоупотреби и източване на над 7,5 млн. евро по програмата САПАРД.
В мотивите си за това адвокат Менко Менков изтъкна, че ощетената страна всъщност не е ДФ "Земеделие", Европейският съюз, който не е ищец по делото, тъй като едва 25% от източените пари били български, т.е. на Министерство на финансите, а останалите 75% - на ЕС.

Прокуратурата контрира, като обясни, че Държавен фонд "Земеделие“ е институцията, която управлява средствата, предоставени от ЕС на България и определи искането като неоснователно.

Съдът също не прие искането на адвокатите и обяви процесът за приключен.

Припомняме, че в края на март Николов беше осъден на десет години затвор за пране на пари. Съпругата му Мариана, която е обвиняема по днешното дело получи осемгодишна присъда.

На днешното заседание защитата на Николов направи 8 нови допълнителни искания за справки и експертизи (на последното заседание те бяха 21), но съдът ги оцени като неоснователни и не ги прие.

Пледоариите по делото започват в понеделник (21 юни). Очаква се тогава прокуратурата да поиска максималната присъда за Марио Николов – 15 години.

Станете почитател на Класа