Александър Цветков: "Тракия" готова до 2012, интернет във влаковете за лятото

София /КРОСС/ Най-големите критики на Европейската комисия са по оперативна програма "Транспорт". На какво ниво са изпълненията на европейските проекти, касаещи инфраструктурата на страната, коментира пред PRO BG министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
"Разбира се, че има забавяне на най-големите инфраструктурни проекти в държавата. Усвояемостта на европейски средства се е забавила от 2007 година и миналата година беше стигнала до 1.5%. В последната година положихме изключително много усилия тези проекти да бъдат изпълнени. И сега голяма част от тях са факт - като стартът на магистрала Тракия" - сподели министър Цветков.
Той обяви, че въпреки блокажа и неумението да се ползват европейските средства, опасност от загуба на пари няма. Цветков обеща твърдо, че магистрала Тракия ще бъде завършена до 2012 година и съобщи, че проектът по изграждане на столичното метро в момента е стигнал до 35% и върви по план.
По отношение на Български държавни железници, той сподели, че не модернизацията, а спасяването им от фалит са били първата грижа на правителство в началото на мандата. "В момента тече програма за преструктуриране и финансово оптимизиране на БДЖ. Приходите на компанията се увеличават, а благодарение на мерките, които взехме, разходите им са намалели със 7 милиона лева", обяви още той. В програмата за БДЖ е заложена голяма подмяна на релсовите линии до края на 2013 година и чак след това ще бъде мислено и за модернизация на самите влакове.
Междувременно обаче е активна кампанията по привличане на концесионери за пространствата на гарите. "Гаровите помещения са в много лошо състояние, но интересът от страна на частни инвеститори е огромен" - каза с надежда министърът. Към големите гари има по-засилен интерес. В момента тече концесионния анализ и подготовка на процедурите, за които министърът каза, че се очаква до лятото да стартират.
Той зарадва пътниците с новината, че от утре стартира проект за безплатен безжичен интернет на петте най-големи гари у нас, а предстои да бъде пуснат такъв и в пътуващите бързи уикенд-влакове от София към Варна и Бургас. Това ще бъде първият.

/АБ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа