Мартин Димитров: Увеличаването на разходите е огромна грешка

София /КРОСС/ Германия прави мащабни съкращения в бюджета, а ние увеличаваме разходите - това е огромна грешка. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по време на първо четене на актуализацията на Бюджет 2010 година, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Трябва да се направят сериозни спестявания, е категоричен Димитров. По думите му, прецизният анализ показва, че в нито едно министерство няма реално свиване на разходите с 20%. Защо се дават 116 милиона лева на тютюнопроизводителите, попита синият лидер. "Каква е икономическата логика да се дават тези пари за тютюнопроизводителите, а да се намаляват за здравеопазване. Това обещание на ГЕРБ към ДПС ли е. Никой друг в България не получава толкова пари, още повече, че това е отрасъл, който няма бъдеще", каза Мартин Димитров.
Икономистът смята също, че занапред рискът за необезпечени разходи трябва да отпадне, като всички по-големи договори се разписват лично от финансовия министър, при който трябва да има регистър на големите договори.
"Фискалният резерв ще бъде похарчен тази година, а какво ще правим следващата година", попита Мартин Димитров. По думите му да се залага на финансиране чрез продажба на облигации не е възможно, защото вече няма търсене на пазара. "Ако не вземем правилните мерки в края на годината идва МВФ, което не е добре за България. По-добре е да покажем, че имаме сили да излезем от тази криза. Призовавам НС да обмисли много сериозни мерки за намаляване на разходната част на бюджета, иначе ще затънем много дълбоко в кризата", предупреди Мартин Димитров.

Станете почитател на Класа