Сергей Станишев:БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета

София /КРОСС/ Актуализацията на бюджета е необяснима след като преди месеци правителството твърдеше, че този бюджет е безалтернативен. Това каза по време на обсъждането на първо четене на актуалицзацията на Бюджет 2010 година Сергей Станишев от БСП, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

"С едната ръка правителството орязва разходи, а с другата планира нови разходи, недобре обяснени и недобре описани и насочени в самия закон. Ние не вярваме, че това правителство няма да харчи на тъмно и това е основната причина да не подкрепим тази актуализация", каза лидерът на БСП. Според Станишев, ако дефицитът нарасне, това ще бъде риск за валутния борд в страната. Като се добавят и сериозните опасения на ЕК се създава негативна среда, която тревожи червените.

 

 

"Цялостното отношение на правителството е непоследователно. Заради колебанието и непоследователността се свиват вътрешните инвестиции. От средата на миналата година правителството финансира бюджетните си дефицити със средства спестени от предишното правителство", каза Станишев. Според него се стига до минимум на фискалния резерв, което вече е рисково за стабилността на страната. "Най-лошото в този бюджет е липсата на визия и ясна перспектива след 2010 година. На какво чудо се надява правителството, за да няма голям дефицит и догодина. След като изяде фискалния резерв, с какво ще компенсира. С намаляване на заплати и пенсии, със задлъжняване. Отиваме към споразумение с МВФ затова няма как КБ да подкрепи тази актуализация", коментира Станишев. Лидерът на социалистите съобщи, че за второ четене БСП ще направи конкретни предложения за планиране на разходите и ще настоява за ясни правила как ще се харчи резервът. Финансовият министър Симеон Дянков репликира изказването с цифри: "Износът за януари - април тази година е нараснал с 19% на годишна основа. За същия период на миналата година износът е спаднал с 30%. Вие решете, кое правителство е направило по-добрата политика", каза финансовият министър.

 

Симеон Дянков: Актуализацията на бюджета запазва нивата на пенсии и заплати

Волен Сидеров: Намаляването на бюджета за ДАНС е заплаха за националната сигурност

Лъчезар Иванов: Здравеопазването понася най-голямата тежест от кризата

/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа