Преглед на пловдивската преса

Пловдив /КРОСС/ Намерението на културното министерство да прехвърли на Пловдив стопанисването на двата театъра и операта е на първите страници на всички регионални издания. Вежди Рашидов ни хързулва Драмата и Операта, Държавата изоставя операта и театрите, Смут в общината - Вежди й прехвърля театри и опера, са водещите заглавия. В писмо министърът на културата се позовава на европейската практика и предлага на кмета Славчо Атанасов да започне реалната децентрализация в управлението на театри и филхармонии, обяснява Марица. Вестникът помества реакции на директорите на трите културни института в Пловдив, които варират от "Това е антиконституционно" до "Време е много да работим". В изданията намираме и мнението на и.д. кмет на града Петко Атанасов - "Абсурд! Откъде да вземем 3.5 милиона лева?". В Твоят ден четем и контрапредложението на Атанасов в такъв случай да се закрие Министерство на културата. Новият глас обобщава, че културната столица на България може да остане само с любителски трупи.

Във водещ материал на Марица четем за поредната специализирана акция на полицията в Пловдив. Тя е под название "телефонистите" - арестувани са шестима телефонни измамници и двама техни помагачи - таксиметрови шофьори.


Твоят ден извежда на първа страница протестите на тютюнопроизводителите от Южна България - Вдигат палатки на протест за тютюна. В палатков лагер край Първомай производителите ще останат докато не получат обещаните им 116 милиона субсидии, пояснява Твоят ден.


И Новият глас избира за акцент протести - Чакат министър Борисова на здравен протест. Министърът на здравеопазването е поканена да се включи в третия протест на лекарите от УМБАЛ "Св. Георги". Медиците искат редовно изплащане на заплатите и превеждането на парите от Здравната каса. Забавянето води до дългове към снабдителите като Университетска води класацията с над 35 милиона лева борчове, четем в Новият глас.

Вестникът подробно информира за платения дивидент от Международния панаир към държавата и към община Пловдив. Сумата за града е 375 000 лева - в тази криза парите ни идват добре, мнение на председателя на общинския съвет Илко Илиев, цитирано в Новият глас.


Твоят ден съобщава за дръзка криминална измама - Началници теглили кредити от името на 17 работници. Забавена вноска разбулва измамата. Двама бизнесмени са изтеглили над 41 000 лева от кредитна къща от името на персонала си преди да бъдат разкрити, разказва Твоят ден. Те развивали интернет фирми в Първомай, уточнява вестникът.


От първата страница на Марица четем предупреждение - мургава банда врачува и обира наивници около хирургиите на Пещерско шосе. Показателното заглавие гласи - Дай 10 лв. и няма черна магия. Самозваните гадателки са 6 и са познати като бригадата, разкрива Марица.


В четвъртък излиза и седмичният таблоид Акцент - Пловдивчани искат химн, под това заглавие е репортажът от представянето на 12-те предложения в лятно кино Орфей. Победителката от България търси таланти Богдана Петрова изправи на крака присъстващите като суперлативи за пловдивчанката не спести и музикалното величие Орлин Горанов, разказва изданието. Акцент разкрива, че песента на Петър Анастасов и проф. Атанас Славчев в изпълнение на таланта Богдана Петрова ще бъде избрана за химн на Пловдив. В изданието намираме и пикантерии за градската управа от сорта: БСП си иска щата, Кошински бил таен меценат и Ганчо Колаксъзов изневерява с бяло /става въпрос за вино/.

 

Радио Пловдив

 

Преглед на централния печат ТУК.

/АБ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа