Милка Коджабашиева: Отчитаме 70% успеваемост по български език след 7-ми клас

София /КРОСС/ Резултатите тази година от националното външно оценяване на учениците след 7-ми клас показват устойчивост по математика и по-добър резултат по български език и литература. Това обобщение направи пред БНР заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева.
1/3 от децата имат оценка Добър /4/ и по български и по математика, а друга 1/3 част от учениците имат Мн.добър /5/ по български. "Радва ни, че е налице един много по-добър резултат по български език и литература на фона на критиките, че децата са неграмотни", коментира заместник-министърът. По думите й критериите за оценяване са достатъчни и учениците показват добър резултат, който не може да бъде постигнат без повишаване нивото на грамотност. Резултата от външното оценяване показват такава тенденция. Сравнение с предходната година се вижда, че от 53% по български език успеваемостта тази година стига почти 70%, което е добър ръст, коментира Милка Коджабашиева.
От днес до 21 юни започва подаване на заявления за кандидатстване в гимназии, което означава, че на 24 юни ще има резултати за първо класиране, поясни заместник-министърът и уточни, че местата приблизително са 33 хиляди. "Имаме общо 192 отлични оценки от изпита за приема по математика и 72 по български език", съобщи заместник-министърът като уточни, че това са оценки от кампанията по приема, а не от националното външно оценяване. По отношение на приема в гимназиите следващата учебна година начинът ще остане в сегашния вариант, обясни заместник-министърът, но уточни, че като перспектива във връзка с въвеждането на Закон за училищно образование, изпитът ще се промени.
Коджабашиева съобщи още, че в министерството все още няма краен резултат от проверката по въпроса за изтичане на информация преди матурата по литература тази година. "Оказали сме пълна подкрепа на разследващите и ние сме най-заинтересовани да разберем какво се случва дори и от гледна точка на превантивни мерки", коментира представителят на МОМН.

/РА/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа