Маргарита Пешева: Имаше пречки за общественото финансиране на БНТ

София /КРОСС/  Законът за радио и телевизия не се изпълнява и Фонд радио и телевизия липсва, заяви журналистът Бойко Станкушев в дискусия за работата на СЕМ при избор на нов генерален директор на БНТ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Генералният директор и регулаторът трябва да поставят въпроса за вината на държавата, която нищо не направи в полза на корпоративни интереси, каза Станкушев. Според него определени продукции формират печалба за сметка на абсолютната деморализация на общественото съзнание. В този смисъл трябва да има обществена телевизия, заяви Станкушев.
БНТ не може да бъде обществена телевизия след като разчита на държавна субсидия и хилави приходи от реклама, смята той.

Маргарита Пешева от СЕМ заяви, че нито НСРТ, нито СЕМ имат вина, че не работи Фонд за радио и телевизия. Тя подчерта, че НСРТ е положил много усилия в тази насока, но фондът не е заработил поради две причини. Първата е, че в лицензите на 8-те електроразпределителни дружества не е записано събирането на радио и телевизионна такса. Пешева подчерта, че българският парламент е отказал да промени лицензите на тези дружества. Втората причина е свързана с правеното на списъци на хора и институции, които са освободени от тази такса. Пешева съобщи, че през 2002 г. СЕМ е предложил на парламентарната медийна комисия радиотелевизионната такса да се събира заедно с местните данъци и такси. Медийната комисия е приела този доклад, но развитието по въпроса е спряло. Пешева твърди, че въвеждането на подобна такса е закъсняло и много обществени телевизии в Европа вече разчитат на държавна субсидия. Бившият член на СЕМ Светлана Божилова каза, че общественото финансиране не се е случило заради политически популизъм.
Журналистът Сашо Диков смята, че трябва да се направят драстични съкращения в БНТ и да се осигури достойно заплащане на хората, които заслужават това.

Станете почитател на Класа