Обвинителният акт срещу Божидар Нанев готов наесен

София /КРОСС/ В началото на есента ще бъде изготвен обвинителният акт срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев. Материалите за ексминистъра ще бъдат отделени и внесени в съда, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска, която е и наблюдаващ прокурор по делото, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Нанев беше обвинен, че е ощетил държавата с два и половина милиона лева. Обвинението е за сключени с фармацевтичната фирма Рош две неизгодни сделки за противовирусното лекарство Тамифлу, след като е приключила грипната епидемия.

По-сложен е въпросът с бившия директор на Здравната каса Жени Начева и останалите обвиняеми, тъй като са необходими още доказателства. Правим всичко възможно да ги съберем, посочи говорителят на СГП Маргарита Немска.

Делото за "имотните магистрати" е изпратено от ВКП в СГП и е разпределено на двама прокурори. Прокурор Ваня Илиева обаче си е направила отвод, тъй като синът на съдията от ВАС Николай Урумов й е бил колега в Софийската районна прокуратура. Делото е изпратено в Софийска апелативна прокуратура за произнасяне по отвода.

По делото "Октопод" по линията за изнудване разследването е към приключване. В стопанската част разследването продължава. Извършват се експертизи, назначени са и данъчни ревизии.


Разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев е почти на финала. В момента се събирали контролни доказателства, чрез които се проверява достоверността на вече събраните доказателства. По повод разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова Маргарита Немска припомни, че са обвинени общо шест лица, включително и Масларова. В момента тече предявяването на един от обвиняемите, останалите вече са се запознали с материалите по делото. До месец се очаква да бъде внесен обвинителен акт и по отношение на шестимата обвиняеми. Срещу Ахмед Доган няма образувано наказателно производство, каза Маргарита Немска в отговор на журналистически въпрос.


/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа