Над 70 самотни възрастни асеновградчани увисват без домашен помощник

Асеновград /КРОСС/  Повече от седемдесет възрастни и самотни асеновградчани, които се възползват от  социалната услуга “Домашен помощник“, всеки момент ще се оказат изоставени от обгрижване. Причината е в изтичащият срок на финансиране на дейността. Всички те  за срок от една година, до 25.06.1010 г., бяха обслужвани всеки ден почасово от тридесет лица, с пари по проект на ОП "Развитие на човешките ресурси", след като общината защити исканото финансиране.
Няма данни проектът да има възможност да бъде удължен, а общинският Домашен социален патронаж е с пълен капацитет и не може да приема повече нуждаещи се. Потенциалната рискова група в Асеновград и общината, която има нужда от личен асситент иили домашен помощник надхвърля двеста човека, алармира доклад-анализ за употребата от социални услуги. Същият предстои да се обсъди и приеме от съветниците идната седмица.
Докладът показва как за последните четири години нито едно дете от институция- сиропиталище не е взето в приемно семейство и точно по едно дете за същия период 2007-2010 година са били обект на приемна грижа.

/ГД/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа