България не може да достигне заложените инвестиции в "Европа 2020" в научно-изследователската и развойна дейност

София /КРОСС/ България няма да може да изпълни заложената в стратегията "Европа 2020" цел за достигане на инвестициите в научно-изследователската и развойна дейност в размер на 3% от БВП до 2020 година. Това се казва в официалната позиция на страната ни по стратегията "Европа 2020" .
Стратегията ще се обсъжда утре от Европейския съвет в Брюксел и се очаква да бъде приет окончателния текст на документа. Постижимата за България цел е в рамките на 0,6% до 2% от БВП разходи за научно изследователска и развойна дейност до 2020 година. Изчисленията на ЕК сочат, че страната ни може да постигне нива в диапазона 1,2%-1,4%. Едва след провеждането на цялостна амбициозна реформа НИРД бихме могли да ревизираме тази цел в посока нагоре, се посочва в позицията на България. Говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева посочи, че България ще изрази своите позиции и вярваме, че ще бъде намерено оптимално решение, което да задоволи всички страни членки на ЕС.

 


По отношение на целта за намаляване на бедността на този етап с оглед икономическата ситуация в страната не би било реалистично националната цел за България да е по-висока от 20% намаление на броя на бедните в страната за период от 10 години. България счита, че по отношение на тази цел може да се посочи значението на кохезионната политика като основен инструмент за изравняване на различията между регионите, което е и лост за намаляване на бедността. Важна роля в тази сфера България очаква да имат и политиките, подкрепени с европейски средства главно за намаляване на между-регионалните различия в доходните равнища. България подкрепя и действията насочени към ранното отпадане от образователната система. За периода 2000 - 2008 година равнището на ранно отпадане от образователната система у нас е намаляло от 25% до 14,8% при средно 14,9% за ЕС. В този смисъл България би трябвало да изпълни целта до 2020 година равнището на отпадане от образователната система да бъде 10%. България подкрепя и заложената цел през 2020 година да се постигне заетост от поне 75% на жените и мъжете на възраст 20-64 години средно за ЕС. В момента стойността на този показател за България е 68,8% и общностната цел е постижима за страната ни, като наред с това ще се търси достигане на 76% заетост до 2020 г. България подкрепя и определените цели по отношение на климата и енергетиката - намаляване на емисиите на парникови газове с 20% в сравнение с нивата от 1990 година, увеличаване на 20% на дела на възобновяемите източници на енергия и постигане на увеличение с 20% на ефективната енергийност.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа