Иван Гарелов: Цифровизацията открива възможности за утвърждаване на обществения характер на БНТ

София /КРОСС/ С предстоящата цифровизация се откриват много големи възможности за утвърждаване на обществения характер на БНТ. Това заяви Иван Гарелов - журналист по време на дискусия за работата на СЕМ при избор на нов генерален директор на БНТ.

Той каза още: "Смятам, че в близките години БНТ може да излезе с чест от битката с комерсиалните телевизии. Амбициите на БНТ трябва да бъдат в рамките на обществения интерес. БНТ е единствената телевизия която не излъчва пошли реалити формати. БНТ е единствената национална телевизия, която не излъчва турски сериали. С навлизането на цифровизацията комерсиалните канали ще преминат към по-тясна специализация на програмите и единствено БНТ ще остане с полифонична програма. БНТ е и най-обективната и толерантна телевизия, което може би се дължи на натрупаната традиция.
За да стигне БНТ до своя публика трябва да се случат и няколко неща - в БНТ трябва да се спре веднъж за винаги с т. нар. редакционна система, при която стоят едни хора и само взимат заплати. Трябва да се състави схема според интересите на зрителите и обществената мисия на БНТ. Затова трябва да се въведе продуцентското начало".

 

/ДК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа