Сергей Игнатов: Зубренето създава поданици, имаме нужда от граждани

София /КРОСС/  Задължителното обучение в много държави започва рано, това е вписано и в Лисабонския договор. Във Франция - децата на малцинствата тръгват на ясли от 2 години и половина. Това каза образователният министър Сергей Игнатов пред Нова телевизия във връзка с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните у нас.
"Сега забавачката всъщност става задължителна заради ангажимента на държавата да подкрепи обучението на българските деца. Държавата се намесва с финансов ангажимент - отделени са 9 милиона лева от държавния бюджет за периода от септември до декември за реализирането на проекта. Тази задължителна мярка ще стане постепенно и поетапно там, където има база", обясни министърът и добави, че децата имат нужда от социализация. 25% от децата в България доскоро са отпадали от образователния процес, сега числото е сведено до 14%. "Трябва да се разбере, че хората, които са необразовани, нямат шанс", коментира министър Игнатов.
Спортът да се върне в училище и постепенното въвеждане на целодневното обучение за ученици до 7-ми клас са другите две цели, които министерството си е поставило, обясни министърът. Според него организацията на учебния процес е много важна защото последните 12-13 години имаме драматичен сблъсък между хора, които умеят да възпроизвеждат знания и младите, които умеят да ги придобиват. Сега младите умеят да придобиват знания и това е драматичното стълкновение на култури, смята министърът. "Зазубрянето създава поданици. Имаме нужда от граждани и развитие на индивиди, което е основната цел", очерта стратегическата цел министър Игнатов.
Образователният министър подчерта, че премиерът му е дал пълната свобода да действа и че никога не се е чувствал толкова свободен.

51 са университетите в България, но няма концентрация на научното образование и изследванията, коментира министърът по повод новосъздадения университет в Перник. "Пернишкият университет е един проект, оценен и гласувал в НС, а след 2 г. ще имат институционална акредитация, дотогава трябва да отговорят на всички изисквания", обясни образователният министър. Той пожела на университета да има студенти защото демографската криза е голяма, макар че според университета те разчитат основно на чужденци.

Станете почитател на Класа