"Форбс": Завива ли България от Москва към Вашингтон?

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/  В материал, озаглавен "Завива ли България от Москва към Вашингтон?" популярното издание "Форбс" обръща внимание на последната новина около съдбата на петролопровода "Бургас-Александруполис", която заля медийното пространство миналия петък. Тогава, след среща с посланиците на ЕС и САЩ у нас министър-председателят Борисов обяви, че страната ни се отказва от проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис" и постави под въпрос строителството на АЕЦ "Белене". Новината изненада дори енергийният министър на Борисов, който заяви, че "не може да повярва", че неговият премиер е казал това, коментира "Форбс".
В драматичен обрат, който изненада цяла Европа няколко часа по-късно Борисов поправи съобщението си като заяви, че "правителството все още не е взело последното си решение относно съдбата на петролопровода Бургас-Александруполис".

Изявленията - макар и доста противоречиви - поставят под въпрос отношенията между София и Москва, шише "Форбс". Русия трябваше да играе ключова роля в изграждането на двата проекта. Целта на петролопровода Бургас-Александруполис бе да се избегнат турските проливи, като позволи на руските танкери да акостират в българското пристанище Бургас и петролът да стигне по тръба до гръцкото пристанище Александруполис. Закъсалата за пари  Гърция пък се надява, че проектът ще донесе на страната някои от така необходимите капитали.

Въпреки че няма причина да се съмняваме в обясненията на София за отмяната на инфраструктурните проекти, те идват след обявеното от българското правителство в началото на 2010 г. и потвърдено от Министерството на външните работи през април – намерение да приеме елементи от противоракетна отбрана на САЩ на своя територия.
Новината също така дойде точно след двудневното посещение в София на шефа на ЦРУ Леон Панета, който бе приветстван от цялото правителство по време на престоя си.
С други думи, отношенията на България със Съединените щати е в подем, което поставя под въпрос отдавнашните "специални отношения" на София с Русия, допълва в коментара си "Форбс".

Според изданието обаче, страната ни няма много възможности за избор. Като член на Западноевропейския съюз, България е заобиколена от верни съюзници на САЩ. Дистанцираното отношение на Русия към региона принуждава София да доказва на Вашингтон, че е толкова важна като съюзник, колкото традиционните си съперници на север и на юг, пише "Форбс". Въпросът обаче е дали вътрешната политика ще позволи такава смяна. Коментарът на Борисов, и последващото му незабавно оттегляне, показва, че София все още има много да обмисля преди да направи своя избор.

/ВС/

Станете почитател на Класа