Британската преса днес

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Голяма част от британските вестници коментират ситуацията в Киргизстан. Financial Times коментира, че пред международната общност се появи за разрешаване един сериозен въпрос. Масовите безредици в страната, които доведоха до смъртта на стотици хора може да прерастне в гражданска война, което пък от своя страна да доведе до регионален конфликт. Временното правителство на Киргизстан не може да се справи със ситуацията и се обърна към Русия за помощ. Ако Руската федерация се намеси, то това ще предизвика сериозно безпокойство, пише вестникът. Guardian в редакционната си статия на тази тема пише, че това, което става в момента в Ош и Джалалабад може да се нарече погром или етническа чистка.

Друга тема, на която обръщат внимание британските вестници е блокадата на Ивицата Газа. Daily Telegraph коментира, че Израел има много причини да настоява за продължаването на блокадата, като едно от тях е желанието да защити гражданите си от рекета от страна на ХАМАС. Но, едновременно с увеличаването на сигурността на израелските граждани, блокада срина репутацията на Израел зад граница. Много разглеждат сега Израел не като жертва на ислямистки нападения, а като агресор. Ето защо, пише Daily Telegraph, може само да бъде приветствано решението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да отслаби до известна степен блокадата.

Financial Times пък публикува преглед на положението в балтийските страни като напомня, че "балтийските тигри" сериозно са пострадали от световната икономическа криза. Латвия се обърна за помощ към МВФ, а в Естония и Литва започна сериозна рецесия. Но сега, изтъква изданието, икономиката на тези страни започна да се стабилизира и дори се забелязват признаци на растеж. Като пример вестникът посочва положението в Естония, която толкова добре се изправи на крака, че през януари ще стане първата република от бившия СССР, който ще влезе в еврозоната.

/ВН/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа