Здравната каса спря парите за общинско лечебно заведение заради напуснал анестезиолог

Кърджали /КРОСС/ От вчера до края на юни болницата в Ардино прекратява работа и целият персонал излиза в платен годишен отпуск, пише "Нов живот"-Кърджали. Пациентите отиват в Кърджали. Причината това да се случва е, че договорите с НЗОК за 17 от 22 клинични пътеки са прекратени от 1 юни, след като единият от анестезиолозите напусна. На практика това означава, че медиците остават без работа, което означава и без пари, защото заплащането се превежда по клинични пътеки.
След края на отпуската не сме сигурни как ще продължим, каза директорът д-р Себахатин Хаджисеид. Остават ни няколко клинични пътеки, с които е невъзможно да оцелеем до края на годината. Нито пък хората да получат адекватни грижи.
Все още не е гласуван и Законът за изменение на Закона за лечебните заведения, който трябва да регламентира преструктурирането на болниците в друг вид лечебно заведение. Но и да бъде гласуван, ще влезе в сила от началото на следващата година.
Кметът на общината Ресми Мурад каза, че са получили уверения от Касата, че ако болницата покрие изискванията по клиничните пътеки, по които са прекратени договорите, те ще бъдат подновени. Заедно с ръководството на болницата усилено търсим анестезиолог. Надяваме се да успеем.
Ардинци отново са готови за протести, както в началото на годината, ако не бъде възстановена нормалната работа на болницата,. Засега успяваме да удържаме недоволството им, но не се знае докога, отбеляза кметът. Болницата ни работи много добре, необходима е на хората и те си я искат.
Въпреки че общината е малка и с ограничени възможности на бюджета, прави усилия да я запази, за да осигури на хората поне най-необходимите болнични грижи. С решение на Общинския съвет бяха отпуснати 100 000 лв. за оборудване с модерна техника.
Ресми Мурад каза, че очевидно ще се наложи преструктуриране, но държат да е частично. Ще запазят вътрешно и детско отделения.
В началото на годината, след като ардинци бурно протестираха против намеренията да бъде закрита болницата им, тогавашният министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев лично пристигна и обеща да получат право да лекуват по 30 клинични пътеки. Два дни по-късно Касата ги оряза на 22. Кметът Ресми Мурад обжалва в Административния съд и спечели. Но Районната каса също обжалва. Делото във Върховния административен съд е насрочено чак през ноември, когато договорите ще са почти изтекли.

Станете почитател на Класа