"Пациентът между правото на медицинска помощ и делегираните бюджети"

София /КРОСС/ От 11:00 ч. в сградата на омбудсмана (ул. "Джордж Вашингтон" № 22) по инициатива на омбудсмана Гиньо Ганев ще се проведе обществена дискусия на тема "Пациентът между правото на медицинска помощ и делегираните бюджети".

Омбудсманът следи със загриженост и нарастваща тревога развитието на процесите в системата на здравеопазването и констатира, че правата на пациентите не са добре защитени, а някои административни решения имат характер на бъдещо ограничение на тези права.


Публикуваното наскоро Решение на Надзорния съвет на НЗОК, с което се приемат "Правила за определяне на стойностите на делегираните бюджети за дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ за 2010 година" и постъпилите в тази връзка сигнали до институцията на омбудсмана са повод да напомним, че още на 20 август 2009 г. омбудсманът представи Становище за лимитите върху дейността на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ. В Становището си омбудсманът констатира, че лимитирането на дейността на една болница лимитира правото на свободен избор на пациента (чл. 4 от Закона за здравното осигуряване), води до неравнопоставеност на пациентите и до ограничаване на свободната конкуренция на здравните заведения.


За участие в дискусията са поканени представители на здравните власти, депутати, мениджъри на болници, представители на пациентските организации, съсловни и други неправителствени организации.

 

/АБ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа