Стефан Софиянски: По време на криза държавата не трябва да пести, а да харчи умно

София /КРОСС/ В условията на икономическа криза държавата не трябва да пести, тя трябва да харчи, но трябва така да бъде харчено, че да отива при хората. В Гърция държавата е бедна, но гърците са богати, при нас и България е бедна, и българинът също. Нещата в областта на икономиката не са благоприятни за страната и трябва бързо да се намери решение. Това заяви в предаването на Нова телевизия "На четири очи" бившият кмет на София Стефан Софиянски. Той припомни, че решението за валутния борд е взето в доста напрегната обстановка, но "виждате, дори Симеон Дянков не смее да го пипне". Ние не успяхме да използване напълно възможностите, които ни даде този борд, дълго време успявахме да задържим бюджетния дефицит, но по времето на Станишев всичко се срина, спадането става и при сегашното правителство.
Бордът ни дава едни параметри, които не позволяват такива неща, които стават в момента в Гърция, заяви Софиянски. Сега е времето за повече икономическа смелост, но виждам, че в правителството има някакъв страх за такива крачки.
По отношение на предстоящата мисия на Евростат в нашата страна, Софиянски каза, че неговият страх е от това, че цифрите ще се окажат верни, тъй като положението в България не е добро. Надявам се, че при разчетите някои цифри ще бъдат по- благоприятни. Статистиката не е творчество, информацията се агрегира в статистиката, не се създава. Големият проблем в България е приетият миналата година бюджет и неправилно поставени задачи. Вина за това имат трима души - Симеон Дянков, Иван Костов и Мартин Димитров, смята Софиянски.
С приемането на бюджета България тръгна надолу, защото той беше изключително грешен, каза бившият кмет. Тръгна се от един невъзможен дефицит, трябваше да се тръгне от реален дефицит, убеден е той. Приемайки този бюджет, ние тръгнахме надолу, ДДС показва един изключителен спад, а когато се види това, трябва да се вземат веднага мерки. Бюджетът не способстваше за развитието на икономиката, доведе до силно свиване на икономиката, убеден е той. Това означава - ниско потребление и икономически спад. Софиянски изреди някои стъпки, които, според него, биха помогнали за възраждането на икономиката.
Трябва да се направи един икономически пакет, за да се стимула икономиката и да се стимулира ДДС. България трябва да произвежда и да консумира повече в тази стагнация. Той предложи за намирането на пари да бъдат имитирани облигации. Трябва да се ускори усвояването на тези еврофондове, които влияят пряко върху БВП, убеден е Софиянски. Парите трябва да се харчат в три направления - икономика, селско стопанство и общини.
"Трябва да имаш фантазия, за да работиш за бюджета, а не да спиш", категоричен бе Софиянски.
ДДС трябва да се намали, защото главната цел е повече хора да плащат, при 10% намаляване на ДДС ние ще съберем 6 млн., а не 5, убеден е бившият градоначалник. Трябва да се спечели доверието на хората, даваш им възможност да работят, тогава те ще излязат на светло и ще заработят.
Пенсиите пък трябва да се увеличат, каза Софиянски, защото пенсионерите са най- лесният механизъм за увеличаването на потреблението, защото пенсионерът харчи всичките си пари и не ги слага в книжка.
По повод състоянието на столичните улици, бившият кмет подчерта, че "всичко, което сме правили преди 10 години, още е здраво".

Станете почитател на Класа