Първа победа за Словения, Алжир се самонаказа с куп пропуски и грешки /Подробности/

Йоханесбург, ЮАР /КРОСС/ Словения постигна първата си победа и спечели първите си точки на Световно първенство. "Скиорите" надиграха Алжир с 1:0 във втори мач от Група "С" на Мондиал 2010. Словенците се изкачиха на първо място в групата си пред Англия и САЩ, съобщава "Нов спорт".


Срещата не блесна с почти никакви естетически достойнства, като незадоволителното качество на продукцията бе затвърдено дори и попадението на капитана Роберт Корен, който се разписа единствено благодарение на особено груба вратарска грешка и известна помощ от полусинтетичния терен на стадиона "Питър Мокаба" в северния южноафрикански град Полокване. Алжирците доиграха мача с човек по-малко, след като резервата Гезал намеси непозволени прийоми в играта си и спря топката с ръка.

 

Алжирците заложиха на по-настоятелно начало на мача и още в първите две минути успяха да създадат опасно положение пред рамката на Ханданович. Златко Дедич фаулира играч на "пустинните лисици" в некомфортна близост до наказателното си поле. Белхадж реши да обстрелва директно. Бранителят отправи топовен шут, който обаче не бе насочен достатъчно добре и попадна в средата на вратата, пазена от Ханданович. Вратарят предотврати опасността, избивайки в ъглов удар.



С това за жалост се изчерпаха и интересните моменти за първите 20 минути. На двубоя не липсваше бързото темпо, но за сметка на това интересните решения в играта и на двата състава бяха кът. Офанзивите бяха ограничени до дълги пасове към нападателите. В такива случаи Новакович и Дедич не успяха да достигнат прекалено силни извеждащи пасове, докато Зиани за Алжир остана зад силно подаване на свой съотборник.

 

В 21-ата минута и Словения достигна до първото си опасно положение. При пряк свободен удар от дясното крило Бирса центрира пред вратаря на алжирците. Играч в зелено се опита да подложи крак пред топката, но тя бе избита от Чауши, който изпревари противниковия играч. Минута по-късно се стигна до аналогична ситуация, но този път центрирането дойде от противоположния фланг. Стражът с екстравагантната си изрусена прическа отново успя да достигне първи до топката и я боксира далеч от наказателното поле, след което бе фаулиран.



Зиани създаде най-чистото положение през първото полувреме. С центриране от корнер той намери Рафик Халиш, който изненада бранителите в зелено от задна позиция. Оставен непокрит на границата на малкото наказателно Халиш успя да нанесе удар с глава, но той се оказа неточно насочен към дясната греда на Ханданович. Три минути преди почивката пък Валтер Бирса разнообрази случващото се на терена и затрудни Чауши с далечен шут от около 25 метра. Левият халф на словенците задържа топката в средата на терена и успя да види коридор, в който да опита обстрел от разстояние. Топката полетя към средата на вратата, където Чауши изби в ъглов удар.

 

И в началото на втората част африканците бяха по-настоятелният тим, но те така и не успяваха да застрашат реално вратата на Ханданович. Словенците на свой ред при всяка удобна възможност се опитваха да успиват съперника си. Тактиката им сполучи в 60-ата минута, когато Йокич изведе Кирм на чиста позиция в лявата половина на пеналта. Халфът обаче не прецени напълно създалата се ситуация и сложи край на атаката с анемичен удар в ръцете на Чауши, вместо да продължи топката към изцяло непокрития Новакович.

Колкото и скучен мачът не се размина без спорен момент. Появилият се като резерва Абделкадер Гезал бе изгонен за втори жълт картон в 72-ата минута и остави тима на Алжир в незавидно положение в оставащите минути до края на мача. Още с появата си на терена нападателят си изкара предупреждение за груба игра, а втория жълт картон той заслужи по немислимо глуповат начин. В опит да достигне вече изпуснат далечен пас Гезал посегна с ръка към топката. Това му донесе второ предупреждение и ядосан на себе си той потегли към съблекалните.

В 78-ата минута Алжир остана агонизиращо близо до гола. Неразчетен пас в защита и разконцентрирана игра на Шулер позволи на Зиани да открадне топката пред вратата на Ханданович, но бърза намеса на стража предотврати сигурен гол.

 

Прахосничеството на Алжир бе наказано по особено болезнен начин в 79-ата минута. Капитанът на словенците Корен откри резултата със слаб, но коварен удар от границата на наказателното поле. Силно обсъжданата топка на Мондиала оправда непредсказуемия си характер, след като отскочи неочаквано сантиметри пред ръцете на Чауши и влетя във вратата. Подобно на Робърт Грийн, който вчера пусна гол близнак на днешния, Чауши единствено реагира достатъчно, за да отклони топката. Тя все пак намери целта си и спря в мрежата.


Алжир - Словения 0:1
1:0 Корен 79'

Алжир: Фаузи Чауши, Антар Яхия (к), Маджид Бугера, Рафик Халиш, Надир Белхадж, Хасан Йебда, Карим Зиани, Меди Ласен, Фуед Кадир (Адлен Гедура - 81'), Карим Матмур (Рафик Саифи - 80'), Рафик Джебур (Абделкадер Гезал - 58');
Наставник: Рабах Саадане;

Словения: Самир Ханданович, Боян Йокич, Марко Сулер, Бощян Сезар, Мишо Бречко, Валтер Бирса (Печник - 84'), Роберт Корен (к), Александър Радосавлевич (Комац - 87'), Андраш Кирм, Миливое Новакович, Златко Дедич (Любиянкич - 53');
Наставник: Матяш Кек;

Жълти картони: Радосавлевич (35'), Комац (92'), Гезал (59', 72'), Йебда 95';

Червени картони: Гезал (72')

Рефер: Карлос Батрес (Гватемала);

Стадион: "Питър Мокаба", Полокване.

 

/AБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа