Станишев: Изграждането на АЕЦ "Белене" ще е двигател за икономиката

София /КРОСС/ АЕЦ "Белене" е проект на България и е стратегически важен. Страната ни ще загуби много предимства с неговото замразяване. Това заяви  лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев в предаването "Неделя 150" на БНР. По думите му този проект е подготвен технологично много добре и води до увеличаване на енергийната независимост на България.
Според Станишев други предимства, които ще донесе осъществяването на този проект, е по-ниската себестойност на тока, произвеждан с атомната енергия, както и че тя е по-екологична. Той припомни, че България има ангажимент до 2020 г. да намали своите емисии с около 16%, което е много сериозна задача. "Не виждам как ще го изпълняваме, след като спираме този проект", допълни Станишев.
Бившият премиер допълни още, че АЕЦ "Белене" ни дава възможност България да бъде износител на енергия в региона. "Всичко това се губи и не мога да разбера логиката", заяви Станишев.
Той коментира още: "Самото изграждане на "Белене" в този момент, по време на икономическа криза, е огромен двигател на икономиката - за строителството, за металопроизводството, за предприятията, които произвеждат бетон и т.н.".
По повод бъдещето на петролопровода "Бургас-Александруполис" Станишев посочи: "Има огромна разлика между нас и Мексиканския залив - там се помпа, добива се нефт, що се отнася до Бургаския залив - един танкер се разтоварва, нефтът се изпомпва от пристанището, но това се прави и сега. Разбира се, че трябва да съобразяваме и с екологичните елементи".

Станете почитател на Класа