КНСБ: Заплатите в държавния сектор да не се пипат без синдикатите

София /КРОСС/  ФНСДУО–КНСБ и нейните структури от държавното управление са категорично против приемането на каквито и да е нови идеи на заплащане в държавната администрация, без предварително обсъждане със синдикатите от държавното управление. Това се казва в отворено писмо на председателя на Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации – КНСБ Мария Темелкова до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.


Ето и пълният текст на писмото:

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ Г-ДА МИНИСТРИ,

ФНСДУО и нейните структури от държавното управление са категорично против приемането на каквито и да е нови идеи на заплащане в държавната администрация, без предварително обсъждане със синдикатите от държавното управление.
От медиите научаваме, че на пресконференция министър Дянков е заявил, че е приет от Министерския съвет нов модел на заплащане за държавната администрация.
Неколкократно с нарочни писма предлагахме участие в работната група по новия модел, но ни беше отказано.
Хвърлянето в общественото пространство на нови идеи и намерения, без представяне и защита води до сериозно социално напражение и ескалация на социалния мир.
Работещите в централната и местна администрация са изключително разтревожени и искат да се знае какво се подготвя досежно заплащането на техния труд.

ФНСДУО е най-голямата синдикална организация, представляваща работещите в общинска администрация, социално подпомагане и заведения за социални услуги, гражданска администрация в МВР и местата за лишаване от свобода, държавен архив, държавен резерв и военновременни запаси, национална агенция по приходите, изпълнителна агенция за електронни съобщителни мрежи и информационни системи.

Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаеми г-да Министри,
Настояваме за представяне на новия модел на заплащане в държавната администрация пред синдикатите от държавното управление.
В противен случай ще считаме, че е налице посегателство на права и ще бъдем принудени да предприемем съответните законни синдикални действия.
Приемете настоящето и като поредно заявление за желание за сътрудничество в интерес на работещите в държавната администрация.


/ВС/

Станете почитател на Класа