Симеон Дянков представи актуализирания бюджет на съвместно заседание на парламентарни комисии

Бюджет 2010 бе разработен при отчитане на предизвикателствата на световната икономика; надявахме се на подобрение на бюджетната перспектива, но това не се случи, а обстановката в Гърция внася допълнителна несигурност. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на актуализирания бюджет на съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента.
Изготвените оценки очертават неизпълнение на бюджета от 2 млрд. лв., каза Дянков.
Той посочи, че е налице забавяне на вътрешното търсене, макар че се прогнозира един процент ръст на икономиката до края на годината. Забелязва се преструктуриране на икономиката, основана на износ, което води до спад на приходите от ДДС от внос, заяви министърът.
С настоящата актуализация на бюджета данъчната политика не се изменя, запазват се и осигурителните ставки. Най-голям процент от възникналите разходи са плащания на необезпечени договори, тези разходи възлизат на 660 млн. лв., посочи Дянков. Други разходи са предназначени за финансиране на инфраструктурни обекти от национално значение - 180 млн. лв. За изплащане на субсидии на тютюнопроизводители ще бъдат предоставени 116 млн. лв. За социални плащания към МТСП се отпускат 142 млн. лв. Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще получи от бюджета 45 млн. лв.
Предвидените разходи са обвързани със структурни реформи, каза Дянков. Нелихвените разходи на министерства и ведомства ще бъдат намалени с до 20 процента. Залага се дефицит на касова основа от 4,8 процента, а на начислена основа 3,8 процента, заяви още Дянков.

/БТА/

Станете почитател на Класа