Ивайло Калфин: Проверката на Евростат е заради необяснимата актуализация на бюджета

София /КРОСС/ Евродепутатът Ивайло Калфин изрази съмнение в наличието на необезпечени договори и обясни пред БНР, че проверките на Евростат са заради необяснимата актуализация на бюджета. Първият проблем е, че от края на миналата година до сега обявеният бюджетен дефицит е над 5 пъти увеличен. "Това показва, че очевидно правителството не е имало информация, възможности и компетенции да оцени начина, по който е приключена предишната година". Вторият момент е свързан с актуализацията на бюджета за 2010 година, смята бившият вицепремиер, защото тя поставя въпроса, от какво се налага след като няма извънредни събития. Не на последно място, твърди евродепутатът от БСП, е фактът, че актуализацията е с увеличени разходи, което е точно обратното на политиката на ЕК.
Помолен да коментира аргумента на правителството, че дефицитът е резултат на необезпечените договори, които са сключени от предишните управляващи, Калфин каза: "Правителството трябваше да даде някакво обяснение защо обявиха един дефицит и след това го увеличиха. Ако е имало такива договори, които правителството е открило едва на шестия месец от управлението, това не говори добре за него. В крайна сметка тези договори никой не ги е видял и ще бъде изключително полезно, ако някой ги извади".
Истинската причина за предстоящата проверка, твърди Калфин, е, че през миналата година Дянков е излъгал ЕК и е обявил дефицит 0,7% от БВП. "Поради това държавата спря да се разплаща три месеца преди края на годината, за да спести пари". Калфин смята, че темата за необезпечените договори е широко прокламирана, за да се обясни по-големият дефицит. "Аз не знам за такива договори, но не изключвам възможността да има. Тези договори би трябвало да бъдат обявени".
В заключение Калфин подчерта, че самият факт, че България е първата страна, която ще бъде подложена на проверка, означава сериозен сигнал за потенциалните инвеститори, че в страната нещата не са много добри.
Националните финанси са под заплаха и от икономическата криза и от лошата финансова политика, каза още евродепутатът.

/РА/



Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа