БСП: Поскъпването на тока и парното ще е убийствено за най-бедните

Куюмджиев: Енергетиката е на самотек

София /КРОСС/ Да се увеличи квотата от евтина енергия от АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар и незабавно да започнат разговори за договор за доставка на газ. За това настояват от БСП след като вчера стана ясно за предстоящо увеличение на цената на електроенергията в страната. Според бившия икономически зам.-министър Явор Куюмджиев от 1 юли ще има увеличение между 2% и 5%, въпреки обещанията на Бойко Борисов, че цената на тока няма да се вдига. Цената на газа пък ще скочи с над 20%.

"Ще се увеличи цената на парното с над 15%, което ще означава 300 лв. на домакинство", обясни той и допълни, че в условията на криза това е недопустимо, тъй като ще увеличи значително разходите на българските домакинства.

 

"Това увеличение ще бъде убийствено за най- бедните български граждани", прогнозира Куюмджиев, който е шеф на икономическата комисия в червената партия.

"В момента голяма част от енергията от АЕЦ "Козлодуй" се изнася", уточни бившият зам.-министър Явор Куюмджиев,. Той припомни, че сегашните договори за доставка на газ изтичат в края на годината. "Нужни са ясни мерки, защото ситуацията започва да става много критична", коментира Куюмджиев. Социалистите настояват правителството да отговори дали "Булгаргаз" ще фалира и кога ще се възобновят разговорите за доставка на природен газ.

"Хаосът и безхаберието в българската енергетика продължават. Енергетиката е оставена на самотек", коментира Куюмджиев и припомни, че със заповед на министъра на икономиката и енергетиката изкуствено са били задържани цените на газа през март месец, което е довело "Булгаргаз" до ръба на фалита.

Петър Курумбашев отбеляза, че без никакво обяснение се сменя и зам.-министърът, който отговаря за енергетиката. "Защо се сменя? Защото се справя блестящо? Защото не е успял да направи стратегията за възобновяемите енергийни източници, която трябваше да бъде представена пред ЕК до края на юни?", попита депутатът от левицата. По думите му има вече 5 - 6 смени на зам.-министри без никакво обяснение от страна на управляващите.


/ЦГ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа