Издадоха сборник с основни международни договори


 

София /КРОСС/ "Сиби" издаде единствения актуален сборник на български език, съдържащ основни международни договори и актове от правото на ЕС за защита на правата на човека и основните свободи. Той е със заглавие "Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (международни договори и право на ЕС)" и излиза като част от поредицата "Джобни издания".

Сборникът ще бъде от голяма полза за неправителствените организации, работещи в тази област. Освен това за първи път българските граждани ще имат полезно ръководство, което да ги информира за основните им права и свободи, произтичащи и гарантирани им от международните договори, и за това как могат да потърсят правата си, когато са изчерпани възможностите за защита пред български съд. Сборникът на "Сиби" е актуален предвид това, че включва влизащия в сила от 1 юни 2010 г. Протокол № 14 към Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, който дава възможност за присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията. Чрез сборника могат да се проследят различните аспекти на включването на Съюза в системата за защита на основните права, установена от конвенцията, и да се направи съпоставка между нея и Хартата на основните права на ЕС.

- Европейският съд по правата на човека в Страсбург е създаден през 1959 г. по силата на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи на Съвета на Европа, в който влизат 47 европейски държави или т. нар. "Голяма Европа".

- През 2000 г. Европейският съюз приема Харта на основните права на ЕС, която като се основава на правата, произтичащи от Конвенцията, ги доразвива в контекста на напредъка на обществото и индивидуалните особености на държавите-членки. През 2009 г. с влизането в сила на Лисабонския договор Хартата става част от Договорите за Европейския съюз и стои редом с тях най-високо в йерархията на европейското право.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа