Аню Ангелов: Президентът не трябва да ръководи специалните служби

София /КРОСС/ Провежда се преглед на структурата на въоръжените сили в резултата на което ще се стигне до пълно преструктуриране на БА, която да завърши през 2011 година. Това ще покаже и възможностите за сертифициране в рамките на НАТО. Това обяви Аню Ангелов - военен министър в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.
Военният министър направи коментар и на проекта за Национална стратегия: "Този проект е много по-практичен и рационален и показва как отделните сектори да се развиват в средносрочен план. За първи път се формулират цели и интереси, които държавата ще защитава на всяка цена".
Той допълни: "Предишните два проекта за Национална сигурност не бяха дадени за обществено обсъждане. Сегашната стратегия е публикувана на сайта на министерството и очаквам мнения, включително и на академичната общност".
Според Ангелов необходимо е ясно да се каже, че е необходимо приемане на закон за националната сигурност, в който правомощията на всяка една от институциите в страната. По думите му, може би споровете за това, кой да ръководи отделните служби е попречило да бъде приет закон и концепция за национална сигурност. Ангелов каза още, че точно това все още не е решено дори и в изготвената стратегия. "Трябва да се избегне търкането между властите. Моето скромно мнение, че не президенттът трябва да ръководи специалните служби", коментира военният министър. Според него, след 20 години люшкания тези въпроси е време да се разрешат. "За да бъдеш главнокомандващ на въоръжените сили не означава, че трябва цялата система да ти е подчинена", заяви Ангелов и допълни, че в парламентарните републики президентът се избира от парламента.
Аню Ангелов сподели още, че не му харесва, че президентът връща напоследък постоянно закони и определи връщането на Закона за въоръжените сили като несериозно от страна на президента.

Няма пряка военна заплаха за териториалната цялост на страната, коментира Ангелов. При това положение отбраната трябва да се съсредоточи върху други източници, които са рискови за нашата сигурност, допълни той и посочи за пример Близкия Изток, Афганистан. По думите му, с България не е имало нито официални, нито неофициални разговори за прием на ПРО. Но ПРО е ключов въпрос в рамките на НАТО и затова България ще изчака решението на НАТО по този въпрос, което ще бъде взето в Лисабон през есента, посочи военният министър.

Станете почитател на Класа