Министър Трайчо Трайков откри "Винария 2010"

"Браншът се развива като съчетание на старите традиции и новите технологии”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след като откри международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2010” в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Трайков обиколи на изложението. Той подчерта, че за държавата е важно да създава условия, както за вътрешно производство, така и за експорт. Трайчо Трайков, заедно със заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров, посланика на Южна Африка у нас Шийла Камерър и други официални лица посети почти всички български щандове. На "Винария 2010" се представят 262 фирми от 14 държави, от които 114 български. За първи път тази година партньор на виненото изложение е Република Южна Африка. Шийла Камерър подчерта, че Южна Африка и България могат да обеменят опит за развитието на сектора. По думите й българските винари могат да почерпят опит от тях по отношение на винения туризъм. "Ние от своя страна има какво да научим и приложим при технологията на винопроизводството”, каза дипломатът. Официални участия имат Франция и Италия.
Над 100 български проиводители на вина, подкрепени от Регионалните винаро-лозарски камари в Пловдив и Варна приеха днес декларация срещу задължителното въвеждане на измервателни уреди във винарските изби чрез приетата миналия месец Наредба 3. Днес декларацията бе връчена на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Целта на Наредба 3 е да осигури равнопоставеност за всички и еднакво ниво на всички, които са на пазара и не може някои от тях да избягват плащането на акцизи", коментира министър Трайков. Той подчерта, че е наясно, че в случая притесненията на винарите са от финансов характер по отношение на цената на оборудването, но допълни че от Министерство на финасите са предвидили пробен период. През това време ще се види как действа наредбата и как ще се отрази на малките фирми и след това, ако се наложи може да се преразгледа въпросното изискване. Според винарите прилагането на наредбата е разрез с българското законодателство. Това ще постави в риск българското винопроизводство, тъй като ще натовари финансово фирмите и не е изключено някои да фалират, коментират винарите. Декларацията ще бъде депозирана пред Главния прокурор и във Върховния административен съд.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа