Еврейски организации скочиха на Поли Паунова за безобидна шега, Прокопиев се извини

Еврейски организации скочиха на Поли Паунова за безобидна шега, Прокопиев се извини

ОЕБ “Шалом”, Централен израелтянски духовен съвет, Федерация на ционистите в България, Организация на приятелите на Израел в България и Американски еврейски комитет внесоха сигнали до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), Национален координатор за борба с антисемитизма заради безобидна шега на журналиста от "Капитал" и "Дневнки" Полина Паунова.

 

 

Журналистката написа във Фейсбук как чака стар богат евреин, за да си уреди живота. Написала го е в личния си профил – в различна форма това тя го прави от години, като е пределно ясно за всеки, сблъсквал се през живота си с виц, че става въпрос за шега.

 

 

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България Шалом, обаче твърди, че подобен хумор е опасен и признак за антисемитизъм.

Той публикува десетина поста на Паунова, в които тя се шегува по подобен начин.

Оскар написа и открито писмо с нахален и назидателен тон до издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев.

След реакцията на еврейските организации, издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев се извини за шегата на Паунова.

 

 

"Напълно споделям мнението и тревогата ви, че е абсолютно неуместно и укоримо разпространението на антисемитски шеги, дори и чрез лични профили в социалните мрежи. През последните повече от 30 години на медийния пазар, изданията на „Икономедиа" АД винаги са спазвали най-високи професионални и етични стандарти. „Капитал" и „Дневник" неизменно са защитавали и защитават правата на човека, човешкото достойнство, интеграцията на малцинствата, върховенството на закона и демократичните ценности.

Отношенията между изданията на „Икономедиа" АД - „Капитал" и „Дневник" - и еврейската общност в България, както и нейните представителни организации, винаги са били и остават отлични. Бих предложил да организираме и лична среща, на която да обсъдим повдигнатите от вас впроси в по-голяма дълбочина. Подобна среща би била възможност да запозная вас, като представители на еврейската общност, с новия главен редактор на „Капитал" г-н Ивайло Станчев, за да се обсъди продължаване и задьбочаване на дългогодишното ни партньорство."

Станете почитател на Класа