На 21-ви май 2024 година Фондация „Майки за донорството“ навършва 10 години.

На 21-ви май 2024 година Фондация „Майки за донорството“ навършва 10 години.

Това е единствената организация у нас учредена от донори на репродуктивен материал с кауза донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.

 

 

 

 

Хиляди са семействата в нашата страна, които имат репродуктивни проблеми, а една трета от тях – около 70 000, за да имат дете, се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоиди.

 

1jjo

Д-р Стаменов и децата на Албена и Владо

 

Донорството в България е законово уредено, анонимно и благородно. През тези 10 години фондацията участва в съдебни битки, нормативни промени и дебати, които доведоха до по-добро и успешно донорство на репродуктивен материал.

 

2jjo

Мария-Виктория, Димира и Самуил Паневи

 

„Майки за донорството“ отбелязва 10-и рожден ден с над 5000 български жени и мъже изявили желание за донорство. През този период са реализирани близо 4 000 процедури по донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.

Повече от 1000 семейства са финансирани от благотворителната дейност на фондацията, в т.ч. със средства за ин витро процедури, медицински интервенции и манипулации, операции и медикаментозни лечения. Финансирането на ин витро процедури е публично и достъпно на сайта на организацията.

 

3jjo

Семейство Манчеви

 

10 поредни години инициативата „Дни на донорството“ подарява през м. декември безплатни прегледи, ин витро процедури, тестове за репродуктивно здраве на стотици семейства с репродуктивни проблеми.

От 2015 година Столична община реализира единствената „Ин витро програма“ в подкрепа само на семейства, нуждаещи се от донор.

 

4jjo

Семейство Шмеер

 

Отчитаме повече от 3 600 родени деца в България, чрез донорство на яйцеклетки и сперматозоиди от български донори.

 

 

Всяко родено дете е успех за всички ни, защото децата са бъдещето!

Чакането за български донор в страната ни е между 6 месеца и 1 година. Въпреки успехите ни, статистиката отчита драстично увеличение на вносни яйцеклетки от чужбина, което води до спад на донорите в страната ни.

За съжаление вносните яйцеклетки, макар да предлагат бърза възможност за ин витро процедура, не са толкова успешни. От това страдат единствено българските семейства с репродуктивни проблеми – както емоционално, така и финансово.

 

 

 

 

Ето какво показват данните от регистрите на Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“, изискани по реда на ЗДОИ от фондация „Майки за донорството“:

 

 

0сссде

 

 

 

00гтгхъ

 

 

0хъхддд

 

 

 

Фондация „Майки за донорството“ продължава с дейността си да информира обществото за репродуктивното донорство. Стремежът на организацията е да се спазват всички утвърдени правила със закони, наредби и стандарти у нас.

 

 

 

Цел на организацията е да привлича повече донори, тук в България, които чрез благородния жест да помагат на българските семейства да имат деца.

Фондацията изказва своята благодарност към всички донори! Благодарност и към всички дарители на организацията, институции, медии, партньори и приятели.

Всяко родено дете е успех за всички нас, за България!

 

 

 

 

www.maikizadonorstvo.com

Виктория Георгиева 0888721010

Мариела Куртева 0878712128

Станете почитател на Класа