Железните дами на румънското правосъдие

Едната ръководи Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/, другата е председател на Върховния касационен съд: Лаура Кьовеши и Ливия Станчу карат да трепери румънската политическа класа, попаднала под прицела на офанзива, стигаща до върховете на властта.

През последните години десетки бивши министри, депутати, сенатори и магистрати вече бяха съдебно преследвани и осъдени за корупция. В началото на юни обаче едно съобщение имаше ефекта на бомба и потопи Румъния в политическа криза.

Националната дирекция за борба с корупцията разкри, че е предприела съдебно преследване срещу премиера социалдемократ Виктор Понта за фалшификации, съучастие в укриване на данъци и пране на пари по времето, когато е бил адвокат, като в същото време го подозира в конфликт на интреси при изпълнение на служебните му задължения. Премиерът, който заявява, че е невинен, изключва възможността да подаде оставка.

Начело на този кръстоносен поход срещу корупцията е 42-годишната Лаура Кьовеши, бивша шампионка по баскетбол, зад чийто спокоен глас и усмивка се крие огромна решителност.

"Прокурорите няма да отстъпят, ако трябва да поставят под арест хиляда души, които нарушават закона, те ще поставят под арест хиляда души", каза тя неотдавна в интервю за местен вестник. И добави, че няма да се остави да бъде сплашвана, въпреки силния натиск, на който е подложена. През 2014 г. тя получи награда, присъждана от американския Държавен департамент на "смелите жени от цял свят", заради "решаващата й роля в реформирането на правосъдието".

След няколко отклонения от нормите през последните години посолството на САЩ в Букурещ, подобно на други западни дипломатически мисии, следи внимателно за спазването на независимостта на правосъдието и правовата държава в тази страна, една от най-бедните в ЕС. "Имам да изпълнявам мисия и за мен това е най-важното", подчерта Кьовеши.

Резултатът от нейната дейност, която е продължение на похвалената от Брюксел работа на нейния предшественик Даниел Морар, изведе Националната дирекция за борба с корупцията сред институциите, ползващи се с най-високо доверие сред румънците.

Но политиците далеч не споделят този ентусиазъм: през последните седмици се увеличиха призивите за оставка на двете "железни дами".

Председателят на Сената Калин Попеску Таричану призова президента консерватор Клаус Йоханис "да използва конституционните и законови инструменти, с които разполага, за да отстрани Станчу и Кьовеши от длъжностите, които те заемат по недостоен начин".

Той аргументира искането си с изолиран, но достоен за съжаление случай: задържането в предварителен арест в продължение на шест месеца на жена, обвинена от Станчу в шантаж, която в крайна сметака е била оправдана.

"Нямам никаква причина да подавам оставка", отговори без заобикалки председателката на Върховния касационен съд.

Тази 58-годишна жена, която говори открито, е един от най-уважаваните магистрати в Румъния. Бивша прокурорка в Галац, тя казва, че е "горда", че е изкачила всички стъпала на съдебната система, чиито механизми отлично познава.

От избирането й през 2010 г. начело на най-висшата съдебна инстанция в страната, броят на присъдите за корупция на високо ниво силно нарасна, включително в случаи, които са били протакани много години.

През 2012 г. Станчу стана "черната овца" на социалдемократите, като осъди на две години строг затвор бившия премиер Адриан Нъстасе. Тази присъда срещу човек, който се смяташе за недосегаем, отбеляза повратна точка в посткомунистическата история на Румъния.

Също като Лаура Кьовеши, тя казва, че е "неуморима". "Всичко, което правя, го правя със самоотверженост и страст и без никога да се отклонявам от добросъвестността", заяви тя в интервю за АФП през октомври 2014 г.

Преди президентските избори през ноември, спечелени от Йоханис благодарение на една кампания, съсредоточена върху борбата с корупцията, тя отправи предупреждение за опасностите, които тегнат над правосъдието.

"Тази така наречена необратимост /на реформите/ може да бъде преразгледана за два дни", посочи Станчу.

Няколко опита през последните месеци на депутатите от лявото мнозинство да ограничат правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и да предпазят политиците от правосъдието, като проект за премахване на наказателната отговорност за конфликт на интереси, изглежда потвърждават нейните опасения.

БТА

Станете почитател на Класа