Ангел Кунчев: В началото сме на грипна вълна

Обобщените данни показват, че сме в началото на грипна вълна. Това заяви пред БГНЕС доктор Ангел Кунчев.

Той посочи, че вече в няколко региона, сред които Бургас и София-област, е обявена грипна епидемия, а на други места – Ямбол, Монтана, Враца, Стара Загора и Велико Търново – стойностите са много високи.

"Динамиката наистина е много голяма, много бързо нараства броят на болните. Можем да очакваме до края на тази и началото на следващата седмица нови области да достигнат епидемични нива", предупреди доктор Кунчев.

Той заяви, че за момента не може да посочи конкретни цифри, но в най-засегнатите райони има между 320 и 350 болни за 10 000 души.

В България средно между 250 000 и 750 000 души се разболяват от грип в зависимост от интензитета на епидемията, посочи доктор Кунчев и добави, че тъй като сме в самото начало на тази грипна епидемия той трудно може да прогнозира колко хора ще се разболеят.

"Но данните за заболеваемостта до момента сочат много високи стойности", подчерта доктор Кунчев. Той обясни, че няма корелация между обявяването на грипната епидемия и отмяната на занятията в училищата, защото там се отчитат и други фактори – най-вече бройката на отсъстващите.

"Тук думата имат инспекторатите към министерството на образованието. Нашите колеги епидемиолози по места само могат да препоръчат тази мярка, ако стойностите са много високи", каза доктор Кунчев. Според него на много места това ще се случи. Причината е, че щамът, който преобладава в момента H1N1 Калифорния, засяга по-често младите хора.

Този щам се разпространява както всички грипни вируси – по въздушно-капков път, чрез съвсем малки пръски капчици, невидими за човешкото око.

"Човек ги изхвърля при говорене или кашлица. Те могат да достигнат до 2-3 метра и да заразят много лесно хората. Това може да стане навсякъде около нас – в магазин, транспорт и др.

Симптомите за грип са много консервативни, а щамовете оказват влияние върху органите, които могат да бъдат засегнати. "Човек от самото начало може да определи, че е болен. За разлика от другите респираторни инфекции като настинки, тук е засегнат целия организъм - имаме температура, чувстваме се цялостно отпаднали, кашлицата се появява рано без въобще да е имало хрема", заяви доктор Кунчев и добави, че тази година е характерна сухата кашлица, която се задържа много време и трудно се подава на лечение с познатите ни средства.

Грипът е сериозно заболяване, засяга много органи и системи, а не само дихателните пътища и по тази причина трябва да се вземат навреме мерки, предупреди доктор Ангел Кунчев. /БГНЕС

Станете почитател на Класа