Вигенин: Свободното движение ще помогне на ЕС да запази конкурентоспособността си

Свободното движение на хора ще помогне на Европейския съюз да запази своята конкурентоспособност, а поставянето на бариери нарушава чувствителния баланс в единния вътрешен пазар и води към отслабване на възможностите за растеж. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в Лондон, където се е срещнал с председателите на парламентарните комисии по външни и вътрешни работи на долната камара на британския парламент – Ричард Отауей и Кийт Ваз и други. Кристиан Вигенин взе участие и в паневропейска конференция на мозъчния тръст "Оупън юръп", посветена на реформите в ЕС. Вигенин е заявил още, че този подход контрастира на практика с нуждите на британския бизнес от 1.2 млн. работни места, обявени в европейския портал за професионална мобилност EURES.
В разговорите си Кристиан Вигенин призова двете страни да възобновят конструктивния си диалог на политическо равнище и да се фокусират върху теми и области от дневния ред на ЕС и двустранните отношения, по които биха могли да си сътрудничат ефективно, съобщиха от МВнР.
Очаква се в четвъртък Вигенин да се срещне с британския външен министър Уилям Хейг и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.
Преди да замине за Лондон Вигенин заяви, че страховете за масова имиграция на българи във Великобритания не са се оправдали, а по време на посещението му в страната очаква "едно признание за всичко, което правят за Великобритания, за техния принос в тяхната осигурителна система, за това, че работят активно и допринасят за развитието на самата държава".

Станете почитател на Класа