Стари муцуни в битка за шефски места в митниците

Конкурсът за митнически шефове е на финалната права. Сред кандидатите, които минаха успешно първото сито от конкурса, преобладават бивши началници, заемали апетитни постове през годините, . Такива са трима от четиримата мераклии за Свиленградската митница, където директорското кресло е свободно още от лятото след напускането на Тодор Караиванов.

Освен Ангел Дончев, Христо Русев и Павел Лилянов, които са ръководили митническото звено в различни периоди в годините назад, до втория кръг е допуснат и Димитър Зафиров.

Той е единственият, който и в момента е в системата на митниците. Христо Русев вече два пъти е сядал в шефското кресло на най-тежкото митническо звено в системата.

На два пъти е бил уволняван от поста и после възстановяван от съда. Русев започва в системата на митниците като инспектор още през 1991 г. Година по-късно се издига и до шеф на ведомството. Управлява го от 1992 до 1995 г. По това време по мистериозни и до днес причини изгаря целият митнически архив от последните 3-4 г., в който са отразени и несъбрани вземания на юридически лица и фирми.

Случайно или не, пожарът съвпада с проверка от Инспектората на Митницата. Русев е уволнен от работа с мотив некадърност, но възстановен по-късно от съда на поста. Връща се през 1997 г. като зам.-шеф на митницата, по това време ръководена от Георги Шишков.

Съдът го възстановява отново като началник, където обаче прекарва само няколко месеца и отново си заминава заради цигарената афера "Ново село".

В началото на юли 1998 г. при акция на няколко служби на МВР е разбит канал за контрабанда на цигари и други акцизни стоки, минали през ГКПП Ново село /сега ГКПП Капитан Петко войвода/ под покровителството на митничари и висши полицейски служители.

Последваха уволнения в полицията в Хасково, беше сменен и шефът на РДВР-то. Макар не пряко името на тогавашния шеф на Свиленградската митница Христо Русев се завъртя около аферата във връзка с главния участник в нея - Никола Николов - Паскала, на когото Русев бил кум.

През следващите години работи в сферата на логистиката и митниците, собственик е на транспортна фирма в родния си Свиленград, върти бизнес в същата сфера и във Варна. Христо Русев е председател на Общинския съвет на Свиленград от 2003 до 2007 г. В него влиза с листата на НС-БЗНС. Сочен е от колегите си като "вечния кандидат за митниците".

През 2009 г. той беше един от желаещите да оглавят Регионалната митническа дирекция /РМД/ Пловдив, но отпадна от надпреварата. През 2011 г. загуби битката за шеф на Митница Свиленград от Тодор Караиванов.

Приятелят на Русев - Павел Лилянов, е най-възрастният кандидат за Свиленградската митница. Кадърът на БСП поема поста по Жан-Виденово време през 1995 г. именно от Христо Русев. Двамата са комбина отдавна, защото докато Русев е шеф на Митницата, Лилянов е начело на пункта Капитан Андреево.

По времето на управлението на Лилянов Свиленград се прочува като Града на митничарите с лъскавите коли и големите къщи, с разгулния и разкошен живот, който водят служителите на Митницата. Павел Лилянов е уволнен при идването на власт на ОДС. На поста го сменя Георги Шишков.

През 1998 година Лилянов се прочу със скандалното си изказване в ефира на програма "Христо Ботев". Той направи сензационни разкрития за митническа далавера с участието на висши полицейски служители, които рекетирали трафикантите, за да пълнят касата на "Раковски" 134. Осъден е за клевета от Георги Шишков.

След скандала Лилянов многократно подава молби за връщане в системата на митниците, но те остават без отговор. До 2009 г., когато е назначен от шефа на Агенция "Митници" Христо Кулишев. Лилянов заема длъжността експерт 3-та степен в отдел "ТАРИК и митническо тарифиране" на временен договор като заместник на служител, излязъл в дълга отпуска.

През 2011 г. името му лъсна сред четиримата бивши началници на Митница Свиленград, агенти на Държавна сигурност. При проверката на 907 лица, заемали ръководни постове в Агенция "Митници", Комисията по досиетата установи, че Павел Лилянов също е бил агент на ДС с псевдоним Горан.

Сред четиримата кандидати има и един столичанин - Ангел Дончев. Според паметливи той е на позицията шеф на Районното митническо управление в София, когато е поканен от кабинета "Костов" да поеме управлението на най-голямата сухопътна митница на Балканите от Георги Шишков.

Причината е, че Шишков става депутат на мястото на Захари Желязков, който пък оглавява Агенцията за приватизация.

За Дончев се говори, че е човекът на Христо Бисеров в митницата през всичките години. А "топлата" връзка за назначението му в Свиленград е именно Захари Желязков.

Малко преди 2000 година Дончев напуска свиленградското звено, за да стане зам.-началник на тогавашното Главно управление "Митници". Година след това излиза от системата. В момента юристът има кантора в София. Митничарите с по-голям стаж си го спомнят като спокоен, умен, прагматичен човек, който бил с много добро отношение към подчинените си.

Пет имена са сред най-спряганите за шеф на Митница Югозападна, твърдят запознати. Това са Климент Темчев, Стефан Стефанов, Веселин Петков, Йордан Кулев и Павел Геренски. Първият е добре познат в професионалните митничарски среди и минава за човек "от кариерата". В качеството му на началник направление "Митническа дейност" в Районна митница - Пловдив през 1998 г. е отстранен заради провинения. След дисциплинарното му уволнение Темчев е прострелян, но е спасен след спешна хирургическа операция.

Стефан Стефанов е временно изпълняващ длъжността шеф на Митница Югозападна, от Перник е. Преди него за кратко на същия пост бе и столичанинът Веселин Петков. Йордан Кулев пък в периода 2004-2005 г. е управлявал Териториално митническо управление - Кулата, той е от Силистра. Единственият от петимата, който е от региона, е Павел Геренски.

Бил е заместник-началник на Кулата от 2005 до 2008 г., а до 2009 г. е началник. През декември същата година отива в командировка в Китай по разпореждане на тогавашния си шеф Ваньо Танов на обмяна на опит. Щом стъпва на летището в София, получава заповед за уволнение. "Всички познават системата и отговарят на изискванията. Всеки може да се справи с управлението на Митница Югозападна", твърди бивш митнически шеф.

Трима кандидати за шефове на видинската митница са допуснати в конкурса. Това са Симеон Крумов, Любомир Низамов и Венелин Апостолов.

Симеон Крумов вече е ръководил видинската митница от 2001 до 2009 г. През 2010-а окръжната прокуратура в града го е обвинила в превишаване на властта си с цел да набави за другиго имотна облага. Митническият шеф разрешил възстановяване на митни сборове на спедиторско дружество и от това настъпили вредни последици за държавния бюджет в размер на 12 000 лв. Обвинението е стигнало до съд, но през 2011 г. той е оправдал Симеон Крумов.

През август 2013 г. Крумов бе единственият кандидат за поста началник на новооткритата митница във Видин. Кандидатурата му бе отхвърлена заради слаба концепция за управлението.

53-годишният Любомир Низамов е бивш заместник областен управител на Видин от мандата на ГЕРБ. Той е специалист по експлоатация на жп транспорта от Техническия университет. Веселин Димитров е действащ митничар. В момента е началник на пункта при пристанище Видин. Митницата във Видин бе закрита при предишното правителство и открита отново през август м.г.

Четирима кандидати да управляват Бургаската митница са допуснати до конкурса. За шефския стол ще се борят трима бургазлии и един софиянец - Георги Виделов, Захари Панайотов, Валентин Пантов и Веселин Петков. Георги Виделов е началник на митническо бюро "Свободна зона".

Той е бил на ръководния пост през 2009 г., макар и временно. За краткото време, в което управляваше Бургаската митница, се замеси в безпрецедентен скандал, след като подчинените му се докопаха до списък с нарочени за уволнение над 80 души.

Под него стояха името и подписът на Виделов, а срещу името на всеки набелязан стоеше описание: "наркотрафик, алкохолизъм, корупция и психически отклонения". Виделов е бивш футболен съдия в А групата, а в момента е действащ шеф на съдийската колегия в региона. Вторият кандидат Захари Панайотов е бивш митничар, напуснал системата преди повече от 5 г.

Според запознати битката ще се води между останалите двама, които били най-надеждни - софиянеца Веселин Петков, който работи в отдел "Митническо разузнаване", и бургазлията Валентин Пантов, зам.-шеф на митницата в момента, отговарящ за отдел "Тарифиране".

В битката за Русе също има спортен съдия, но за баскетбол. Това е Пламен Минков, който е работил във ведомството и е оглавявал дирекция. Останалите кандидати са Венцислав Халаджов и Кирил Йорданов. Халаджов е преминал през различни нива в йерархията на системата.

В момента e директор на дунавската митница, където беше назначен на длъжността до провеждане на конкурс. През април м.г. беше назначен временно и за ръководител на Митница Бургас. Кирил Йорданов също е бивш кадър на системата. Преди 5 г. той подаде оставка като началник на митницата "по лични причини".

В Свищов единият от допуснатите е бившият шеф на митницата Любомир Стоилов. Той ще мери сили с друг бивш директор на свищовската митница - Здравко Христов. Стоилов напусна началническото място през септември миналата година, като преди това е бил и зам.-началник на митницата, а още по-рано е оглавявал отдел "Последващ контрол".

Здравко Христов последно е бил зам.-началник на свищовската митница.
Във Варна сегашният шеф на митническия пункт на летището в морската столица - Пламен Тодоров, е в списъка за кандидатите. За поста се състезава и Пламен Георгиев Войнов, който е управлявал митницата до 2001 г.

Станете почитател на Класа