Лекуват ни през пръсти във всяка трета болница

Напредъкът на медицината не спира. Всяка година се откриват нови лекарства и методи, за да се помага на болните хора. Въпреки това проблеми в лечението не липсват. Обикновено те са плод на липсата на достъп до иновациите или неоказване на задължителното конвенционално лечение. И в основата на двата случая седят недъзите на здравната ни система и лошото й финансиране, пише в.Стандарт.

Във всяка трета болница е имало нарушения при качеството на лечение. Това сочат резултатите от проверки през 2013 г. на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО), която следи за сигурността на пациентите. Общо 201 инспекции са направили специалистите в медицинската ДАНС за шест месеца. Те са минали през 135 болници, медицински и спешни центрове по жалби и сигнали на пациенти. Различни нарушения са открити в около 130 от проверките.

Най-често - в 42 или 1/3 от случаите, инспекторите са установили проблеми в качеството на лечение. При тях пациентите не са получили навреме нужната им медицинска помощ.

В други 33 от случаите има нарушение на изискванията на медицинските стандарти. Това означава, че в болниците не е имало нужните лекари, медицински сестри
или оборудване и апаратура. При 22 от проверките инспекторите са установили, че има пропуски в организацията и управлението на работата на клиниките. В някои от случаите отново е нямало нужните медицински кадри или пък болниците не са осигурявали 24-часова дейност, както е по закон. В други случаи е нямало вътрешни правила за работа или те не са се спазвали. Също така са липсвали ценоразписи с платените услуги и консумативи.

При 9 от проверките клиниките са нарушили правилата за информирано съгласие. Това означава, че на пациентите са извършени операции или друго лечение, без да им е обяснено какви са последствията. Едва при 7 от проверките инспекторите са установили, че на болните хора неправомерно е поискано да платят за лечението си. В 8 от сигналите обаче се е оказало, че пациентите дори не са имали достъп до нужната медицинска помощ.
От агенция "Медицински одит" и здравното министерство отказаха да дадат повече информация за проблемите с качеството на лечение в системата. Затова ви представяме конкретни случаи, които са постъпили в две неправителствени организации - Национална пациентска организация и Център за защита правата в здравеопазването. Ако имате съмнение, че правата ви са нарушени, вие може да потърсите съдействие в тях освен в ИАМО.


 

Станете почитател на Класа