София отбелязва деня на Освобождението на града

На 4 януари 2014 г. се навършват 136 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Традиционно Столичната община отбелязва деня на Освобождението на нашия град. Предвижда се поредица от прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и фондация „Героите на България”. В тържественото честване на 136-ата годишнина от Освобождението на София ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество „Традиция”. Приветствие ще произнесе Любомир Коларов – председател на фондация „Героите на България”, а с тематично слово за историческата дата ще се включи проф. Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания при БАН.
От 10:00 ч. ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата “Света Неделя”. Изборът на храма е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко, тук се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите, още при влизането в града.
От 10:30 ч. ще започне литийно шествие от храм „Света Неделя” до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове.
От 11:30 ч. ще започне празнична програма пред Паметника на Българския опълченец. Участват актрисата Василка Сугарева, вокална формация „Юлангело” в съпровод на медно-духови инструменти и ученици от 135 СОУ „Ян Амос Коменски”.

Станете почитател на Класа