Бургазлии искат да съборят паметника на Альоша

Предпразнично бургазлии поискаха да съборят паметника на Альоша в града.

Паметникът на съветската армия в Бургас съществува от 1953 г. Скулптурата на войник, която бургазлии наричат "Альоша", е дело на арх. Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова.

На бронзови релефи в подножието му са изобразени сцени от Втората световна война.

Заради извършвания в момента ремонт на пл. "Тройката", където се намира и паметникът, група бургазлии поискаха с отворено писмо статуята да бъде демонтирана и/или преместена.

Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е издигнат по идеологически причини, според тях той е символ на една отминала диктатура.

Това не е и първият опит паметникът да бъде премахнат.

Според Костадин Марков, заместник-кмет по строителството, дискусията сега има смисъл, заради течащия ремонт на площада. Тя, обаче, трябва да е без емоции и политически пристрастия.

"От чисто градоустройствена гледна точка, в момента има много сериозни урбанистични аргументи да бъде премахнат. Той запушва пътникопотока, както и гледката между двете части на главната улица. Изграждайки и подземна улица, хората ще се оттичат в тесни пространства около самия паметник", смята Марков.

Той поясни, че не е изпитвал "умилителни чувства" от монумента, но добави, че такива паметници трябва да се съхраняват, защото са част от историята ни, но не на това място.

Според Евгений Мосинов, общински съветник и лидер на БСП в Бургас, местните са свикнали с паметника и дори вече не го обвързват с определена идеология.

"Мен ме учудва този странен дух на разрушение, който изведнъж по Коледа е обхванал някои наши съграждани", смята Мосинов.

За него е по-важно да си зададем въпроса на кои бургазлии няма паметник, вместо да се събаря нещо. "Альошата" е продукт на естетиката на късния сталинизъм, тогава това са били налаганите ни културни норми, пояснява политикът.

Евгений Мосинов добавя, че отдавна никой не приема паметника по същия начин, той се е превърнал в място за срещи, за игри на децата.

"Днес той просто е Альошата", смята Мосинов.

От гледна точка на изкуството този паметник няма стойност, коментира общинският съветник от ГЕРБ Руслан Карагьозов, който е и председател на комисията по култура.

Той подчертава, че за него не е сега времето на едно грубо противопоставяне на хората "за" и "против" мястото на Альошата на пл. "Тройката".

Не трябва това да е пореден повод за разделение, смята Руслан Карагьозов.

Образът на града е сраснал с паметника, коментира Владимир Милков, председател на съюза на архитектите в Бургас.

Альошата е композиционен акцент на площада, пояснява арх. Милков. Той припомня, че и новият проект за ремонт на "Тройката" е съобразен с паметника.

Станете почитател на Класа