Съд и прокуратура трябва да работят професионално

До 4-5 седмици ще внесем в съда обвинителни актове срещу задържаните в рамките на операциите ”Октопод” и ”Наглите”. Това съобщи вчера вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов. Политическото ръководство на МВР вече било разговаряло с главния прокурор и получило уверения, че усилията ”ще бъдат концентрирани максимално”.
Похвално. Само дето шест часа след изказването на министъра Софийският градски съд оправда поради липса на доказателства братята Красимир и Николай Маринови след 5-годишна съдебна сага. Защо се стигна дотук – защото доказателствата срещу тях не бяха достатъчни, за да убедят магистратите, че Маргините са поръчали три убийства. За да не чуваме всеки път „ние ги хващаме, а те ги пускат“ прокуратурата трябва да бъде оставена спокойно да си гледа работата. Вярно е, че общественият натиск върху правоохранителните и правораздавателните органи е огромен и гражданите очакват наказания за пристъпилите закона, но това може да стане само при положение, че в съдебната зала държавното обвинение представи качествени доказателства.
Ако това се случи, ще избегнем грозния момент, в който институциите взаимно се обвиняват в несвършена работа, корупция и пр. - все неща, които рушат доверието в Темида.

Станете почитател на Класа