Защо прокуратурата чете всички документи

Конкурсът за избор на директори на 28-те Районни взаимоосигурителни каси (РЗОК) се отлага, съобщиха вчера от НЗОК. Причината: проверка на прокуратурата, която тече в НЗОК от ноември миналата година. За нея са иззети документи, сред които и разработките на кандидатите за директори на РЗОК. И не са върнати досега.
Силно съмнително е, че концепциите съдържат оперативно интересна информация от типа как бъдещи шефове възнамеряват да злоупотребяват с обществени средства покрай мениджмънта. Което пък поставя няколко въпроса. Първият е защо при такива проверки се изземват документи на килограм. Както и следващият – ако се установи, че са иззети такива документи, защо не се връщат навреме, за да се провеждат конкурсите в нормален срок.
Такива подробности освен че създават известни административни затруднения, не се възприемат особено добре от гражданите, които не могат да си обяснят механизма, по който държавното обвинение действа – дали взима всичко, което се види, или все пак има някакъв подбор. Защото ако прокурорите трябва да четат всичко, включително и концепции на кандидати за местните клонове на НЗОК, няма да им останат сили за сериозните престъпления.

Станете почитател на Класа