Закъснели констатации

Осигуряването на безопасни условия на труд в предприятията за производство и употреба на промишлени взривни материали е незадоволително. Това сочи проверката на ИА „Главна инспекция по труда“ (ГИТ), проведена между 9 и 12 февруари.
Проверката на ГИТ бе по повод пожара, предизвикан от взрив в завод „Миджур“ край видинското село Горни Лом на 3 февруари тази година. Поредният инцидент, предизвикан от лоши условия за труд, се размина без жертви, но един от ранените работници загуби зрението си.
Този случай е само един от многото примери, че у нас често се действа със закъснение. Проверката на ГИТ показа още, че в инспектираните предприятия формално изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд са спазени. Но с придържане към правилата само „проформа“, реално ефектът е нищожен. Каква полза например, ако дадена фирма разполага с длъжностни лица по безопасност на труда, или ако работниците са подписали някакъв формуляр, щом почти ежедневно в страната има ранени и жертви на трудови злополуки заради неглижирането на правилата. Крайно време е ГИТ и компетентните институции в държавата да въведат по-строг практически контрол върху сигурността на труда у нас. Защото рисковите професии са много, а животът и здравето на работниците са над всичко.

Станете почитател на Класа