Да си направим музей на апокрифния запис

Да си направим музей на апокрифния запис
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.05.2024
  • Share:

Неделя

Чувствам се потиснат. С "Промяната" се подиграва вече не само Статуквото, но и карнавала в Габрово. Направили, гледам, фигури на Кирил Петков и Асен Василев как държат непрани гащи и ги включили в парада.

Как може, питам аз, подобна гавра баш насред предизборна кампания?! Бих провидял незабавно дългата ръка на задкулисието, но и Пеевски е окарикатурен в ролята си на евро-атлантик. Объркан съм, наистина.

Честно да ви кажа, предпочитам по-позитивните карнавали. Като мача между Усик и Фюри - единият пременен като казашки атаман, другият - маскиран на финалист от Dancing stars. В крайна сметка Украйна победи. Слава на лявата ѝ кука! Така зашемети Циганския крал в 9-ти рунд, че чак правозащитните рефери се самосезираха за насилие над малцинствата.

После Фюри разправя, че решението било политическо. Абе, Тайсъне, това да не ти е Евровизия?!

Понеделник

Не знам политически коректно ли е да казвам "Цигански крал". Звучи като някой, който търгува с гласове из махалите. По-добре нека не споменаваме етноси, щом се опре до властта.

По телевизията викат, че един глас вървял между 50 и 100 лв. Съвсем в духа на традиционното. А ще ми разправят някои, че цените масово се вдигали. Не навсякъде, приятели, и не на всичко.

Апропо, нямам идея колко струва гласа на Лили Иванова в Народния театър, но държавните големци пак са канени на бутиков концерт. Предложение, на което не могат да откажат ни путинисти, ни демократи. Нищо не обединява тая нация така, както преструвката, че ценим културата.

Като казах Народния и се сетих за Хага. Издали са заповед за арест на лидера на "Хамас" и израелския премиер. Брех, че интересно. Нямам търпение да видя постановката по случая. С Радена Вълканова в ролята на един от двамата.

Вторник

Свикнах вече с това българските жени да катерят световни върхове. Ето - една нашенка току-що покори Еверест, а друга - Кан. Респект, момичета!

Мария Бакалова блести на червения килим въпреки роклята си. Искам да кажа, че "Долче и Габана" понякога работят с подръчни материали, ама и те като Лили - можеш ли да кажеш, че не ти харесва, като всички се превъзнасят колко са велики. Само Циганският крал е гол тия дни.

Иначе не знам колко пари чини филмът "Стажантът" с нашата актриса вътре.

Говори се, че Тръмп не бил доволен. Супер; това е всичко, което се очакваше от лентата така или иначе.

На друга една българка по върховете също ѝ се чу гласа днес. Изтече запис на Лена Бориславова, ама е с такова кофти качество, че не разбрах в заплатата на кое точно шефче се оглеждаме. Все тая. По някой път дарителството има нужда от поощряване. Друг път - от подканяне.

Сряда

Днес го дават да вали обилно. Дано не прецака историческия мач между Крумовград и Левски. За първи жена щяла да свири среща от елита. То па един елит, ще кажете, ама нищо. Спортните сайтове се закачат на тема "свирка". Най-после хетеросексуален контекст на тоя термин в българското съдийство.

Сините биха с гол на Цунами. Нямате ли усещането, че в родния футбол всичко звучи някак си мръснишки? Както и да е.

Наистина заваля. При това така, че стана първа новина в информационните емисии. По БНТ дори имаше анкета с хора, които дават мнението си за пороя. Харесва ми, че домашните проблеми понякога все пак са с приоритет пред световните.

Ирландия, Испания и Норвегия са признали Палестинската държава и това води до сериозни разногласия в средите на добрите. Излишно напрежение. Ние такова признание още през 1988 сме направили, ама очевидно не помага.

Четвъртък

Президентът е при папата. Имали са среща на четири очи; ако искаме да знаем какво са си говорили, трябва да чакаме да изтекат записи. Подшушнал му е според мен нашия някаква директива от Путин. Не могат да ме заблудят, още помня призивите за спиране на войната и от двамата.

Македонската президентка също е била на аудиенция при светия отец, ама са се разминали с Радев. Поканена е специално у нас, като си преосмисли езика. Искам да кажа риториката.

Иначе чета, че утре, послечай празника, всички музеи щели да бъдат безплатни. Понеже точно входът беше този, който ни спираше да ги посещаваме като луди.

Имам идея. Как ви се струва да си направим музей на апокрифния запис? Имаме дълга традиция в това. Вътре човек ще може да чуе на едно място всички тайно записани разговори в най-новата ни история и да се увери за пореден път какво богатство е словото.

Петък

Честит 24 май! Празникът на писмеността, с която най-пълноценно се обиждаме един друг. И днес Facebook предлага тонове граматически сакракъзм от страна на по-просветените. Дори либералният елит се превъзнася колко цени българските букви, стига да не са използвани за патриотична татуировка.

Длъжни сме да съхраним традициите си, хора! Затова ви приканвам, ако се случи някой ден да пишете по Колизеума, нека бъде само на кирилица. Амин!

На днешния ден в театъра на Армията имат навика да раздават Аскеерите. По-логично би било това да се случва на Гергьовден, предвид наименованието на институцията, но карай.

Не ги гледах. Най-вече от любов към сценичното изкуство, Разбрах обаче, че Сарафов е спечелил награда за цялостно творчество. Благодаря на презокеанските ни партньори от ФБР, че бдят над демокрацията ни и оценяват положените усилия да не бъде твърде много разследвана.

Събота

Хазарта е направил кратко видео, в което се подиграва на свой потенциален гласоподавател. Обръща се към къмюнитито му с призив да говори на български. Крайно неочакван удар по градската десница.

Ама като копирайтърите, дивелопърите и ентерпреньорите на отделят достатъчно средства за кампанията на ПП, това заслужават. Честно казано, дори не знам какво означават тези думи, освен че заплатите при тях са по-високи. Наясно съм само, че в кариерно отношение младите са изправени пред избора да станат или това, или да се превърнат в обикновени бачкатори. Най-вече в чужбина.

Както и да е. Нека не разваляме баловете с излишни притеснения за бъдещето на нацията. Достатъчно съм притеснен за своето. Толкова съм стар, че абитуриентите дори не ме дразнят вече. Макар че бас държа - половината не знаят как се спелува "абитуриент". Но то и това си ни е май традиция.

 

 

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа