Корпорациите се научиха на тоталитарно социално инженерство

Корпорациите се научиха на тоталитарно социално инженерство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.12.2023
  • Share:

 

Едно от нещата, които научих през тази година е политическата метаморфоза, както и силата на социалното инженерство.

 


Чрез Джорджия Мелони. 

Тя бе човек, който много добре познаваше ситуацията на християните в Сирия и подчертаваше, че благодарение на Асад все още има такива, нееднократно е казвала "по-добре Асад, отколкото ИДИЛ.

На пресконференции вадеше африкански франкове и споделяше как Франция управлява и разграбва икономиките на 14 държави в Африка, управлявайки валутата им. Заради което се генерираха маси от бежанци, които ЕС задължаваше Италия да приеме.

Мелони изказваше точно нещата, които аз исках да чуя: за семейството и християнските ценности, за бежанците и опасностите от джихадисти, бе против еднополовите бракове, бе също евроскептик. Тя казваше каквото си поиска и смята за правилно. Либералите я обявяваха за италианската Льо Пен, за патерица на Путин, за опасна и открита тръмпистка, за расист, за опустошаваща напаст от омраза. 

Резултатът? От по-малко от 4% подкрепа през 2018 тя спечели изборите с 30% през 2022 г. Но как се трансформира след като стана премиер? 

Тя се превърна в най-близката приятелка на Байдън и Зеленски в Европа, яростно подкрепяше пращането на оръжия в Украйна, правеше си срещи с фон дер Лайен и Риши Сунак, призоваваше за открита война с Русия, натисна Телеком Италия да продаде своята фиксирана мрежа на американски фонд, а ЛГБТ общностите почнаха да я хвалят и да казват, че не е зле.
Мелони много не говори за икономика и революции, дори почти престана да дава интервюта, а само прави съобщения. Политиката й по нищо не се различава от примерно на Конте. Но постоянно експлоатира познатите неща: християнство, бежанци, ЛГБТ+, семейство, с което ако махнем тя по нищо няма да се различава от либералите.
----
Точно това е тъжната история. 
Корпорациите се научиха на тоталитарно социално инженерство. Да създава и вгражда идентичности, като тази на розовите неолиберали, но в същото време да създава и контролирана опозиция. 

Политическото ляво и дясно се превърнаха в корпоративен продукт, който да го продават на електората. Шоу. 

Принизява се всяка идеология, всяка се реконструира и предлага като стока, която да създава усещането за право на избор. Популисти срещу популисти. Като създаваш розови идиоти, съвсем логично е системата да пламне с противотежест за да се балансира. Затова е по-добре да контролираш и опозицията. 

Експлоататори на омраза и манипулатори на идентичности. Като Джорджия са и Хавиер Милей, и Герт Вилдерс. 
При нас започна да се появява същото. Затова не се подлъгвайте. Но няма кой знае каква алтернатива.

Станете почитател на Класа