„Дръжте фашиста!“

„Дръжте фашиста!“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.12.2023
  • Share:

Базисна грамотност за това какво е „фашизъм“ ни дава Умберто Еко, който отличава 14 признака на фашистката идея. Нека видим дали Костадин Костадинов има публични изказвания, които отговарят на характеристиките на фашизма. В България бяхме позабравили реториката на антифашизма.

 

 

Покрай демонтажа на Паметника на съветската армия (ПСА) обаче тя се развихри. „Антифашистите“ викнаха „Дръжте фашиста!“

Впрочем още през 2014 г. Путин викна „Дръжте фашиста!“ – тогава той обяви Евромайдана за „фашистки пуч“. А през 2022 г. официално съобщи причините за нахлуването на Руската федерация в Украйна: сваляне на фашисткия режим, денацификация.

В последните дни за „фашизъм“ у нас заговориха именно политическите говорители, близки до Кремъл: Румен Радев, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов. Демонтажът на ПСА изигра ролята на катализатор за инструментализирането на термина „фашизъм“ – като фашисти бяха пакетирани тези, които защитават решението за демонтаж на монумента. Обвинението във фашизъм освен това често се употребява с допълнителна характеристика, която противоречи на фашистката идея: „розов фашизъм“, „фашизоидни либерали“, „културен фашизъм“ и др. Най-активен по темата бе Костадин Костадинов, който постигна „отличен“ резултат – интервюиран в предаването „Говори сега“ по БНТ на 16.12.23 г., Костадинов споменава „фашизъм“ 45 пъти за двайсет минути.

 

 

С посочването на фашистите Костадинов, разбира се, се опитва да се заяви като „антифашист”, но това е нещо, към което всеки грамотен наблюдател би следвало да е скептичен. Защото идеите на Костадинов – както и тези на Путин впрочем – съвсем не са антифашистки: напротив, доста фашистки са, погледнати отблизо.

 

В последните дни за „фашизъм“ у нас заговориха политическите говорители, близки до Кремъл.Най-активен бе Костадин Костадинов, който постигна „отличен“ резултат – интервюиран по БНТ на 16.12.23 г., той споменава „фашизъм“ 45 пъти за 20 минути.

Базисна грамотност за това какво е „фашизъм“ ни дава Умберто Еко. В своето есе „Вечният фашизъм“ от 1995 г. Еко отличава четиринайсет признака на фашистката идея, като отбелязва, че дори присъствието на един от тях може да бъде белег за наличие на фашистки идеи. Нека видим дали Костадинов има публични изказвания, които по една или друга причина отговарят на тези характеристики на фашизма.

И така:

1. Първата черта на Ур-фашизма[1]е култът към традицията:

– „България е съчетание от хилядолетна традиция и неземна природна красота! България е #ВЕЛИКА! Време ни е за Възраждане!“ – цитат от личната страница на Костадинов във Фейсбук.

2. Традиционализмът предполага отхвърляне на модернизма. В контекста на нашето съвремие модернизирането на страната върви ръка за ръка с принадлежността ни към Западния свят и Европейския съюз. Ето каква е позицията на Костадинов:

– „ЕС е затвор, от който България не може да излезе“ – интервю по телевизия Евроком.

– „На този етап членството ни в Евросъюза не отговаря на националния ни интерес. Трябва да бъдат предоговорени условията ни за членство, в противен случай може да искаме да напуснем“ – интервю по БНТ.

3. Фашизмът е ирационален. Ирационализмът зависи от култа към действието заради някакво действие. Ако действието е хубаво само по себе си, то трябва да бъде прието преди или без замисляне. Тук отказът от критично мислене е обвързан с ирационалността и принизяването на всякакъв културен, научен и обществен авторитет:

– „Пандемия няма, има ПЛАНдемия и ПСИХОза“ – публикация на профила на Костадинов във Фейсбук.

– „Световната здравна организация е неправителствена организация със статут на НПО. Какво точно казва тя и защо трябва да се съобразяваме?“; „Къде е тази пандемия?“; „Тези мерки вредят и са доказано безсмислени“; „Това не е ваксина“ – участие в предаването „Лице в лице“ по bTV.

4. Критическият дух прави разлики, а да правиш разлика е знак за модернизъм. За Ур-фашизма несъгласието е предателство – няма място за правене на разлики:

– „Този военен министър е министър на Украйна, не на България“; „Кому е лоялен Тагарев, защото той не е лоялен към България, защото виждаме, че с всяко свое действие той се занимава с това да задоволява интересите на Украйна?“; „Този човек е заплаха за националната сигурност, той трябва да бъде премахнат възможно най-скоро“ – интервю пред NOVA.

– „Лъжите на американските радиоточки и българските им подлоги са толкова много, че вече почвам да си мисля, че само регистрацията им като чужди агенти няма да е достатъчна. Със системното разпространение на фалшиви новини и дезинформация те представляват пряка заплаха за националната сигурност“ – цитат от личната страница на Костадинов във Фейсбук.

5. Несъгласието е знак за разнообразие. Напротив, фашизмът се разраства и търси консенсус с помощта на експлоатирането и изострянето на естествения страх от различността. В съвременен контекст най-често се експлоатира страхът от сексуално различните и от мигрантите:

– „Агресивната рекламна кампания на гей парада в София и събития в него са насочени към децата на България“ – официално изявление на страницата на ПП „Възраждане“.

– „Няма как лица от един и същи пол да бъдат семейство“; „Както са я подкарали тези „същества“, на следващото им събитие ще има билборд на човек и животно“ – изказване пред последователи.

– „Имаме изключително много против, когато тази ориентация (хомосексуалната, б.а.) се манифестира по улиците“; „Разпадът на цивилизацията обаче под напора на съвременната джендър идеология, прокарвана от най-различни антихуманни, античовешки организации в САЩ и в Западна Европа, ни води дотам, че в момента ненормалното ни се натрапва за нормално“ – видеоклип от профила на Костадинов във Фейсбук.

6. Ур-фашизмът произлиза от индивидуалната или социална фрустрация. Ето защо една от типичните черти на историческия фашизъм е призивът към една фрустрирана средна класа, класа, която страда от икономическа криза или чувства на политическо унижение, или е уплашена от натиска на по-долни социални групи:

– „Много хора са принудени да избират между работата и зеления сертификат“; „Нима хората са толкова глупави, че не могат да преценят сами за себе си и трябва някой да отиде насила буквално да ги кара (да предприемат мерки против Ковид-19, б.а.)?“ – участие в Bulgaria On Air.

7. На хората, които се чувстват лишени от ясна социална идентичност,Ур-фашизмът казва, че тяхна единствена привилегия е най-общовалидната — да бъдат родени в една и съща страна. Това е произходът на национализма. Така в корена на Ур-фашистката психология има обсесия за заговор, по възможност международен:

– „Слугинажът си е слугинаж, независимо дали ти заповядват от Москва или от Вашингтон. Под шапката на американската империя сега няма нищо. Нас ни източват и изсмукват – демографски и финансово. Използват ни като териториален буфер между Европа и Азия. Затова не ни пуснаха в Шенген“ – участие на Костадинов в БНР.

– „България е една управлявана отвън територия“ – участие в „Лице в лице“ по bTV.

8. Последователите трябва да се чувстват унизени от показността на богатството и силата на техните врагове:

– „САЩ е враг на България“; „Живеем в едно Оруелско време“; „Нашите партньори са врагове и нашите врагове са партньори“; „Нашият министър-председател обяснява колко сме независими, обикаляйки между Вашингтон и Брюксел“ – участие на Костадинов при Петър Георгиев – Волгин.

– „България е американска колония и тук волята на американските управници е закон“ – интервю на Костадинов.

9. За Ур-фашизма няма борба за живот, а по-скоро животът се живее заради борбата.

– „Ще се борим докрай. Време е за Възраждане! #Оставка #МафиятаВън #Възраждане #МутриВън #Народътсрещумафията” – публикация от личната страница на Костадинов във Фейсбук.

10. Елитизмът е типичен аспект на всяка реакционна идеология дотолкова, доколкото е фундаментално аристократична, а аристократичният и военният елитизьм предполагат презрение към слабия.

– „… Да благодаря на всеки един българин, който в последните пет седмици неспирно всеки ден прави чудеса буквално от храброст, за да може да отваря очите на нашия народ“; „Ние на практика събуждаме вярата в българския народ, че той има свое собствено бъдеще, че той може отново да се изправи и да гледа гордо другите като равен с равен, а не като втора-трета категория или като роб“ – интервю на Костадинов.

11. В Ур-фашистката идеология героизмът е норма. Ур-фашисткият герой е нетърпелив да умре. В своето нетърпение той по-често изпраща други хора на смърт.

– Уви, героичността на Костадинов все още не е достигнала толкова радикални предели. Неговата мобилизация все още е метафорична и стига до мобилизация на гласоподавателите.

12. Ур-фашизмът пренася своята воля да властва по сексуални въпроси. Това е произходът на мачизма.

– „Семейството трябва да се брани от упадъка“; „В България има много сериозна пропаганда на ценности, които нямат нищо общо не само с традиционните български, но и с традиционните човешки ценности“; „Налагането на тези античовешки норми на поведение (хомосексуалността, б.а.)“ – интервю на Костадинов пред БНР.

13. Ур-фашизмът е основан на избирателния популизъм, качествен популизъм… За Ур-фашизма обаче индивидите като такива нямат права, а Народът е приеман за качество, едно монолитно цяло, което изразява Общата воля. Тъй като нито едно голямо количество хора не може да има обща воля, Лидерът претендира, че е техен преводач:

– „Българският народ е произнесъл присъда над своята държава, той не я признава за своя, той е абдикирал от желанието да я управлява“; „Считаме, че ние българите трябва да управляваме България, а не американското посолство и не хора, които са назначавани пряко или косвено оттам“ – изказване на Костадинов пред БНТ.

 14. Ур-фашизмът говори нюспик (използва нови думи – „жълтопаветници”, „соросоиди”):

– „Няма сила, която да изкара любовта към ДПС и ГЕРБ от сърцето на жълтопаветниците“ – публикация на Костадинов във Фейсбук.

– „Ето защо соросоидите са толкова опасни за България и българския народ. Тяхната омраза към всичко българско (като почнем от знамето, минем през историята и стигнем до езика) е толкова силна и дива, че те няма да се спрат пред нищо, докато не ни унищожат като народ и държава“ – публикация на Костадинов от Фейсбук.

Костадинов трудно може да се разграничи категорично от която и да е от категориите, под които Умберто Еко описва фашизма. Даже напротив, той плътно покрива с думите си поне 12 от изброените 14 категории.  Кой каза „Дръжте фашиста!“?

[1] „Ур-фашизъм“ или „Вечният фашизъм“ (Il fascismo eterno) по едноименното есе на Умберто Еко.

Станете почитател на Класа