Левон Хампарцумян: Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни

Левон Хампарцумян: Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни за хората, които имат бизнеси свързани с търговията и износа.

 

 

 

Това каза икономистът Левон Хампарцумян в предаването на bTV „Лице в лице". Той посочи, че с отпадане на визите ще стане по-лесто ходенето на море в Гърция, а бизнесът ще бъде с повече възможности.

„Когато казвам трудни дни, не очаквайте купони и хиперинфлация. Просто германската икономика се забавя. Това е най-важният ни икономически партньор, евентуално това би се отразило на България и на резултатите на фирмите, които търгуват с немски фирми“, каза икономистът.

Според него, инфлацията у нас не е галопирала, а е нараствала поради желанието на търговците да печелят. Но не можем да очакваме тя да падне до нивата отпреди кризата със войната в Украйна. "Тя ще бъде едноцифрена, но ще продължи по-дълго време", прогнозира той.

"Зелените идеи печелят избори, но не плащат сметки. Някои грешни решения на Брюксел в енергийния сектор доведоха до увеличаване на проблемите и на инфлацията. Но обедняване ще усетят само тези, които не могат да продадат стоките си в условията на сериозна конкуренция", каза още банкерът.

Той прогнозира по-високи лихви в по-дълъг период. Те обаче ще са поносими с хората с добри доходи, за останалите трябва да се търсят начини да бъдат компенсирани и подпомогнати.

Станете почитател на Класа