Тайният замисъл: защо ще забраняват референдумите?

Тайният замисъл: защо ще забраняват референдумите?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Какво знаят, но го крият от населението?

 

До миналата седмица бях напълно спокоен за бъдещето на ЕС и НАТО. Но ето, че видните родолюбци Симеон Паси, Елена Поптодорова, Росен Плевнелиев и т. н. неочаквано поискаха членството ни да бъде изрично записано в конституцията. И да се забранят всякакви референдуми за промяна на стратегическата ни ориентация и принадлежност. За сексуалната ориентация ще може да бъдем питани, но за евро-атлантическата – табу!

Като чух това, обхвана ме паника - защо е нужна такава крайна мярка? Да не би да иде нещо страшно? И коя армия, зачудих се аз, изгаря мостовете зад себе си? Тази, която предусеща разгрома и иска да отреже пътя за бягство?

Да не би да предстои капитулация на Украйна пред армията на Путин, после на Румъния и ето ти нов Девети септември? Или може би Франция и Германия се канят да скъсат с Брюксел, да махнат еврото и да върнат марката и франка? От какви неразумни действия искат да ни предпазят мъдрите атлантици, та искат да превърнат България в протекторат с ограничен суверенитет?

Явно те са научили нещо, което ние още не сме.

Атлантическият клуб научава събитията предварително, защото има пряка телефонна линия с Чичо Сам. Само много сериозно указание от горе и отвън може да е накарало патриотичните ни атлантици да ударят такъв шамар по тукашната демокрация, все едно цяла България влиза в списъка “Магнитски”, и то без никакъв видим повод.

 

Кой у нас иска да напуска ЕС и НАТО? Само селският идиот

 

Дори “Възраждане” не смее да говори за напускане, та да не ѝ потънат гемиите.

Не, причината не е у нас. Българският народ е културен и улегнал, той не предприема неразумни авантюри. Ето на, гражданското общество приема твърденията на Васил Божков за корупцията по върховете с мъдро спокойствие. Ако това бе Великобритания или Франция, населението щеше да е на улицата и да обръща кофите за боклук, но не и тук, тук чакаме търпеливо указания. А указания няма да има, защото “Промяната” пере.

И защо при предишните промени на конституцията Атлантическият клуб не се сети да забрани референдумите, а се сеща тъкмо сега? Какво знае, а ние не знаем?

Има само едно обяснение – родните атлантици са получили вест от Чичо Сам, че НАТО ще се намеси пряко в Украйна. Тогава България ще е длъжна също да изпрати я рота, я мотострелкови батальон. Защо изведнъж се сетиха да ни предложат спешно да купим нови бронирани машини “Страйкър”? За да не атакуваме руските позиции в каруци, разбира се.

 

И точно тук е слабото място на ахилесовата пета на българското търпение –

 

голяма част от населението не желае да воюва с Русия. Не батальон, една полева баня като в Афганистан да изпратим, винаги ще се намери популист, който да изкара народа на улиците. Със сигурност някой хибрид ще събере подписка за антивоенен референдум, та да клати институциите.

Тука е така, простолюдието страда от хронична русофилия, а дългата ръка на Путин му разчесва пацифистката краста. Част от елита ни също не е пощадена. Всички помним видеото, на което бившата кандидатка за президент от ГЕРБ пее на чист руски език “Ваше благородие, госпожа удача”, а партийният елит се кефи. Ако е натовка, защо не пее “Джулай морнинг”? А най-натовският ни политолог е голям майстор на руските частушки. Какво може да очакваш от такива политици и идеолози? Само изненади. Кълне се във вярност, целува ръка и по-надолу, а

 

като пие две водки - пее частушки

 

Вижте например Радев – уж натовски генерал, завършил с отличие 3 американски военни академии, а изведнъж - “Крим е руски”. И ни в клин, ни в ръкав препоръчва на Зеленски да се бори за мир. Как да разчиташ на него?

Във всичко останало сме на правилната страна на историята, само в това сме на обратната. Трети март още е национален празник, Александър ІІ е на кон пред парламента, главният храм се казва Александър Невски, дори Паметникът на Съветската армия все още не е бутнат.

И ако на един заблуден референдум против войната се явят 3-4 милиона заблудени българи, това ще е много повече, отколкото на изборите за парламент. И ето ти нова опасна криза! Ако сглобката откаже да изпълни волята на такъв суперреферендум, това може неправилно да се изтълкува като държавен преврат!

Тогава нищо чудно Румен Радев да се възползва от извънредното положение, да разпусне парламента и да назначи ново служебно правителство, а военните да го подкрепят. Структурите на Бат Бойко – също. Може ли един бдителен евроатлантик да му остави тази възможност? Не, разбира се. Ако още отсега се изрежат из корен референдумите, няма да има нужда да се игнорират техните резултати и Радев няма да има формален повод да осъществи детските си мечти.

Ето защо инициативата на атлантиците може да изглежда като тактическа грешка, но тя е гениален стратегически ход. В такъв случай мъдрият родител казва на детето си – като пораснеш, ще разбереш.

Аз напълно разбирам още отсега и даже питам – а защо да не се забранят и изборите? Защо да не предпазим демокрацията от един следващ парламент, в който “Възраждане” може да свири първа цигулка? Всеки роден политолог ще ви каже, че изборите даже пречат на демокрацията.

Но да не избързваме – днешното правителство на прането има още 3,5 години мандат. Здравината на сглобката е гарантирана с конска глава под чаршафа като в “Кръстникът”. Да се надяваме, че след 4 г. всички кирливи ризи ще са изпрани, войната в Украйна ще е приключила, Румен Радев ще е направил своята партия и ще открадне половината депутати от “Възраждане”. Дотогава демокрацията ще отстъпи път на ориентацията.

Валери Найденов

 

Станете почитател на Класа