Ще посегнат ли прокуратурата и политиците на Бориславова, Борисов и Путин? Кремъл не дава

Ще посегнат ли прокуратурата и политиците на Бориславова, Борисов и Путин? Кремъл не дава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Името на българска банка се появи в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) за събития от 2019 г., свързани с избора на изпълнител за ускореното изграждане на газопровода ”Турски поток” през България по време на третия кабинет на Бойко Борисов.

 

 

АКФ разкри тайна среща в Истанбул, на която са обсъждани варианти как и в какви срокове да се действа при избора, така че експлоатацията да започне от възможно най-скоро в изгоден за руската страна срок. То се базира на съобщения и документи от електронната поща на руския официален представител Александър Бабаков, придобити от хакери.

От разследването става ясно също, че "кандидат-изпълнителите на проекта "Турски поток" тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ". Показан е имейл от името на Бориславова.

Имейлът е от 19 юли 2019 г. и е адресиран до Александър Воробьов на електронния му адрес в ръководения от него московски Институт за изследване на въпросите на международната интеграция. Добавени са като получатели Игор Минюхин от същия институт и Александър Бабаков.

Случаят е скандален, най-меко казано. Той разкрива механизмите, по които руското влияние се упражнява върху високите етажи на властта в България. Показва също готовността и усърдността, с които български политици и бизнесмени са готови да обслужват интересите на Кремъл и Путин.

Разкритията на АКФ са продължение на други разкрития преди това за строителството на т.нар. Турски/Руски поток, наричан от Борисов „Балкански“. Гражданското сдружение БОЕЦ разкри, че строителството се извършва от руски и белоруски фирми, охранявани от въоръжени руски гардове на българска територия – напълно незаконно. Това бе показано по Евроком от Люба Кулезич и Сашо Диков.

На 09.09.2022 г. във Фрог нюз бе публикуван Договорът за строежа на газопровода, който бе крит дълго време. Над 900 000 читатели имаха възможност за първи път да се запознаят с текстовете в двете части на публикацията. Документът недвусмислено показва, че правителството на Борисов е обслужило интересите на Кремъл.

Прокуратурата обаче не се самосезира, тъй като по онова време Борисов и тогавашният главен прокурор Иван Гешев бяха дружки и си говореха кой от тях по-успешно се прави на луд.

На 16.05.2020 г. Бойко Борисов заявява пред медии по време на инспекция на строителството на интерконектора с Гърция: "Имате рядък шанс да ви управлявам аз. Колко хубаво строим два газопровода - Балкански поток и интерконектора. То си е социалистическо съревнование, направо! И Русия, и Турция, и САЩ - всички са доволни. Това се дължи само на нас!".

Най-доволен обаче е Путин.

Ето защо „Това се дължи само на нас“ си е готов аргумент на прокуратурата да привика Борисов. Защото той признава, че на него се дължи строителството на Турски поток през България и забавеното с години строителство на интерконекторната връзка с Гърция. Случайно ли е било това забавяне, г-н Сарафов, какво мислите?

Именно Турски/Руски поток е едно от условията, за да започне Владимир Путин жестоката война срещу Украйна. Борисов веднъж подари на господаря на Кремъл куче, но втория път се отчете със стратегически подарък за 3 милиарда лева от джоба на българските данъкоплатци. Те сега протестират по площади и пътища, но така и не потърсиха сметка на лидера на ГЕРБ за съмнителните действия на оглавявания от негою кабинет.

Тази сутрин Борисов се ядоса на репортерите, че му задават въпроси по темата и дори заяви, че проектът бил „печатница за пари, с които всеки ден си пълним джобовете“. Нечии джобове със сигурност са напълнени и препълнени, но това не са джобовете на гражданите. Борисов знае това, но няма как да признае какви ги е свършил.

Прави ще са онези, които ще се учудят, че в грандиозния скандал, разкрит от АКФ, се появява Цветелина Бориславова. Досега името й се е свързвало с жълти новини за шикозни семейни тържества, милионерски сватби, кои гости са присъствали, с какви тоалети, лимузини и вертолети са се появили и пр. Въобще – успяла жена в розов облак на благополучието.

Тук е така.

Прокуратурата се самосезирала… А къде беше досега? Как е възможно медии, отделни журналисти и граждански структури със скромни възможности да успяват да разкрият предателства на такова ниво и в такива размери, а МВР, ДАНС, прокуратурата и всякакви други тайни служби, в които се наливат милиарди, да остават слепи и глухи за тях? Това не е ли също национално предателство?

Не вярвам, че държавното обвинение ще си свърши работата и този път. Няма как да стане, защото „ще попадне на свои“, както предупреждаваше вече бившият генерален прокурор на Русия Юрий Чайка, личен приятел на Сотир Цацаров и Иван Гешев, когото Борисов посрещаше пред МС като генерал-губернатор...

Ако намеренията на прокуратурата бяха сериозни, вече щеше да има задържани, за да прикрият следи и документи.

Което прави въпроса, дали държавното обвинение ще се осмели да посегне към Цветелина Бориславова логичен, но излишен.

В момента в САЩ се повдигат обвинения срещу Доналд Тръмп, които ако се докажат бившият президент ще лежи най-малко двайсетина години в затвора. Републиканската партия обаче не се разпада. Във Франция осъдиха на 4 години затвор бившия премиер Франсоа Фийон, но Републиканската партия, от която е, не се разпадна. Не се закри и СНД, след като президентът, издигнат от нея – Никола Саркози, бе осъден за корупция.

Ако ГЕРБ са сериозна партия, каквато твърдят че са, разследването на Турски/Руски поток би било от полза за тях. Ако Борисов бъде оправдан, той ще излезе като жертва-герой от тази сага. Направо светец. Ако пък… нали, тогава ще е сигурно, че реформите в прокуратурата и други институции работят. А и държавата няма да е заложник на един или двама човека. Толкова е просто. Нарича се "върховенство на закона".

 

 

 

Огнян Стефанов

Станете почитател на Класа