"Само положителни данни". Защо съдът пусна от затвора осъдения за атентата срещу Алексей Петров

"Само положителни данни". Защо съдът пусна от затвора осъдения за атентата срещу Алексей Петров
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.08.2023
  • Share:

Ден след убийството на Алексей Петров стана ясно, че единственият осъден за един от предишните опити за покушение срещу него вече е на свобода. Украинецът Роман Логвиненко е освободен предсрочно от затвора в края на май. Какви са мотивите на съда за освобождаването му?

 

 

 

Убитият в сряда в полите на Витоша дългогодишен кадър на службите и представител на силовите застрахователи от 90-те години Алексей Петров е бил мишена на опити за убийство и в миналото. През 2002 г. той е прострелян пред басейна “Спартак”, а през 2015 г. оцелява след стрелба с гранатомет по бронирания му автомобил в кв. “Лозенец” в София.

Именно вторият неуспешен атентат срещу Петров е едно от малкото подобни престъпления в България, за които беше произнесена ефективна присъда. Макар че поръчителите и извършителите не бяха задържани и съдени, през 2021 г. украинецът Роман Логвиненко беше окончателно осъден на 10 години затвор за участие в организацията на стрелбата.

След като Петров беше убит над столичния кв. “Драгалевци”, стана ясно, че Логвиненко е бил освободен предсрочно от затвора в края на май и по негово желание е бил екстрадиран в родината си.

Това е станало възможно, тъй като украинецът е изтърпял повече от половината срок от присъдата си и пред съда са били представени “само положителни данни” за поведението му зад решетките. Единственото изключение е било отрицателното становище от шефа на затвора, което обаче е отхвърлено от магистратите като недостоверно, тъй като е противоречиво и не е подкрепено от нито едно от останалите доказателства.

 

Какво приема съдът

 

Видно от определението на Софийския апелативен съд (САС) по случая, издадено на 29 май, предсрочното освобождаване на украинеца е било отхвърлено на 12 април от Софийския градски съд (СГС). Затова затворникът е обжалвал пред втората инстанция.

Тя отбелязва, че Логвиненко е излежал общо над 7 години и 3 месеца от наказанието, като му остават да изтърпи 2 години, 8 месеца и 22 дни.

Цитиран е доклад за поведението на украинеца в затвора, според който той комуникира с другите затворници и не проявява агресия нито към тях, нито към надзирателите. Освен това, Логвиненко е поощряван с похвали през 2018 г., с допълнителна храна през 2021 г. и с удължено свиждане през 2022 г. Последната си награда е получил в края на миналата година. От април 2022 г. работи като чистач във фитнеса в затвора.

“Преди всичко следва да се отбележи, че документите, съпътстващи молбата за условно предсрочно освобождаване, съдържат само положителни данни относно поведението на Логвиненко. При това положение, напълно необосновано се явява отрицателното становище на длъжностните лица при затвора”, приемат апелативните съдии Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева.

Те добавят, че осъденият не е имал проблеми с адаптацията към затворническата среда, не е проявявал агресия, работи, участва в образователни, обучителни и квалификационни дейности.

“САС констатира противоречие в съдържанието на документите, изхождащи от затворническата администрация, където от една страна е посочено, че Логвиненко показва добро поведение и стремеж към безпроблемно изтърпяване на наказанието, а от друга – че проявява безразсъдно и рисково поведение. Тъкмо обратното, наличните доказателства сочат, че в условията на затвора Логвиненко се дистанцира от конфликтни отношения и ситуации”, мотивира се съдът.

В определението на магистратите се отбелязва още, че осъденият за неуспешния атентат срещу Алексей Петров поддържа връзка с роднините си и “декларира, че в случай на освобождаването му ще замине за Украйна, където се намира цялото му семейство”.

С тези аргументи втората инстанция отменя определението на СГС от април и постановява Роман Логвиненко да бъде освободен предсрочно от затвора. Той е пуснат на свобода при условия, че за оставащите над две години и половина (към 12 април 2023 г.) от присъдата му ще действа изпитателен срок.

 

Каква беше присъдата

 

Бронираният “Мерцедес” на Алексей Петров беше обстрелян с два гранатомета на 29 октомври 2015 г., докато той пътуваше с шофьора си. Двамата оцеляха, тъй като снарядите не успяха да пробият бронировката на автомобила.

Първоначално Логвиненко беше обвинен като подбудител и организатор на покушението. Прокуратурата твърдеше още, че той е осигурил двете коли и двата гранатомета, използвани при атаката срещу Петров.

Нищо от това обаче не беше доказано и в крайна сметка украинецът беше осъден само за това, че е осигурил средства за неизвестните извършители, че им е давал съвети, както и че е проследявал мишената.

На първа инстанция СГС го осъди на 15 години затвор. Наказанието му беше намалено от апелативните съдии, а Върховният касационен съд потвърди това решение през лятото на 2021цг. и Логвиненко влезе в затвора.

 

 

Борис Митов

Станете почитател на Класа