"Мамо, ще умра ли?": българско семейство за пожарите в Родос

"Мамо, ще умра ли?": българско семейство за пожарите в Родос
  • Written by:  Вики Христова
  • Date:  
    30.07.2023
  • Share:

Пожарите на остров Родос оставиха хиляди хора без сигурен начин да се приберат по домовете си. Семейство Борисови разказват за четиридневния ад в търсене на спасение извън острова.

 

 

Бягство от пламъците в 41-градусови жеги с дете на рамене, хиляда евро за автобус до летището и три последователни евакуации. Така се спасява от пожарите на гръцкия остров Родос българското семейство Борисови - Юлиян, Гергана и двете им деца, на четири и на 11 години. Те живеят в Дюселдорф. Преди две седмици заминават на почивка на Родос, без да подозират че няколко дни по-късно край хотела им ще бушуват пожари.

"Като че ли никой не допускаше, че пожарът ще стигне до нас. Очаквахме властите да реагират подобаващо, да загасят огньовете. Но нещата ескалираха рязко", казва Юлиян пред ДВ.

Гъст черен дим над хотела

От миналата седмица на цялата територия на Родос текат евакуации поради горския пожар, който бушува на два фронта в югоизточната част на острова. Хиляди туристи чакаха полети, с които да се приберат по домовете си, а над 20 000 души бяха евакуирани по суша и вода.

По обяд на 22-ри юли семейството на Юлиян получава известие, че в селото, в което се намират, тече евакуация. Минути по-късно забелязват гъст черен дим зад хотела, а скоро и пламъци.

 

Части от хотела пламват минути след известието

 

Части от хотела пламват минути след известието

 

"Обмислях кой е най-добрият момент да побегнем. Осемстотин души можеха да загинат. Управителите на хотела казаха на всички: "Идете да обядвате, всичко е наред". А долу имаше страшно много деца, страшно много хора, които спокойно обядваха, сякаш не се случва нищо", спомня си Юлиян.

От управата на хотела уверяват, че има автобуси за евакуация. Но се оказва, че превозни средства не са осигурени, а инструкциите се менят всяка минута. От местното представителство на туроператорската агенция не реагират на пожарите.

Седем километра бяг до спасението

"Синът ми се нагълта с пушек, започна да кашля. Проблемът с въглеродния оксид е, че не знаеш кога може да доведе до отравяне. Всички имахме главоболие и не знаехме отровени ли сме или не. Единствената ни цел беше да избягаме колкото може по-бързо от пушека", казва Юлиян.

 

Стотици хора се опитват да се спасят, но на брега има само една лодка

 

Стотици хора се опитват да се спасят, но на брега има само една лодка

 

Реакцията на семейството е бърза - тичат седем километра до следващия най-близък курорт, далеч от прииждащия дим. Слънцето е силно, а водата е на привършване. На пристигане във втория хотел успяват да купят само вода и слънцезащитен крем.

"Жена ми тичаше с дъщеря ми отзад, синът ми беше на раменете ми. Всичко това на 41 градуса жега", описва ситуацията Юлиян.

"За дъщеря ми беше невероятен шок, тя непрекъснато питаше плачейки дали вървим в правилната посока, дали се отдалечаваме от пожара", казва Гергана.

От хотела ги убеждават, че вече са на безопасно място, но само успокоенията не са достатъчни. Минути по-късно Юлиян получава второ известие: районът, в който се намират, също не е безопасен. В рамките на половин час семейството отново тръгва, въпреки умората от изминатия път.

 

 

Видео: https://tvdownloaddw-a.akamaihd.net/stills/images/vdt_bg/2023/bbul230728_dwvgbul230728_rhodes_01smw.jpg

 

Станете почитател на Класа